Smakosze.pl Przepisy Łatwy sposób na niesamowicie puszyste racuchy
Wikipedia / Pilecka / CC BY-SA 3.0

Łatwy sposób na niesamowicie puszyste racuchy

22 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit. Co więcej, błonnik wydłuża uczucie sytości po posiłku.

Przygotowanie placuszków z jabłkami nie jest problemem, w końcu nie potrzeba do nich zbyt dużo czasu ani nadmiaru pracy. Jeśli więc twoje pociechy domagają się czegoś słodkiego, a ty nie chcesz kupować im słodyczy - racuchy stanowią idealne rozwiązanie.

Racuchy puszyste jak nigdy

Dodatek proszku budyniowego do masy racuchowej sprawia, że placki po usmażeniu są o wiele bardziej puszyste i delikatne w środku. Proszek zawiera sporą ilość skrobi, która w połączeniu z wilgocią i ciepłem stabilizuje strukturę placków.

Racuchy przyrządzone idealnie powinny być jednocześnie delikatne i puszyste oraz lekko chrupać. By tak się stało, konieczne jest pamiętanie o odpowiednich proporcjach wszystkich składników. Warto też smażyć je powoli na niewielkim ogniu, aby zdążyły wyrosnąć na patelni.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.

Źródło: Purple Goose, Getty Images

Przepis na racuchy z budyniem

Składniki:

  • 2 jabłka

  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 15 g drożdży świeżych

  • sól

  • cynamon

  • olej

  • cukier puder

  • 2 łyżki cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Drożdże utrzyj z cukrem, łyżką mąki i szklanką ciepłego mleka. Odstaw je na 15 minut, aby drożdże mogły podwoić swoją objętość. Gdy czas minie, przelej drożdże do miski, wsyp do niej mąkę, proszek budyniowy, sól, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Do wysokiego naczynia wbij jajka, dosyp cukier i ubij wszystko trzepaczką lub mikserem. Przelej jajka do ciasta i dokładnie połącz wszystkie składniki. Następnie przykryj masę ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na godzinę.

Jabłka pokrój w niewielkie plasterki lub niedbale w kostkę i dodaj je do masy . Rozgrzej olej na patelni i wylewaj na niego porcje ciasta. Gdy wyrośnie i stanie się puszyste, przełóż je na ręcznik papierowy. Posyp cukrem pudrem i jedz na ciepło. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy