Smakosze.pl
Grzyb żółciak siarkowy

Wikimedia Commons/ Andreas Eichler CC A-S 4.0

Co można przygotować z żółciaka siarkowego?

21 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Grzyby są bardzo popularnym składnikiem naszej kuchni - dodajemy je do gulaszy, zup oraz sosów, a ich smak bardzo wiele wnosi do dań. Jednym z mniej popularnych grzybów jest żółciak siarkowy, który pomimo bycia pospolitym, uchodzi za nie lada rarytas. Zdradzamy w jaki sposób go najlepiej przyrządzić.

Grzyby uchodzą za produkt, który nie wnosi zbyt wiele do naszej diety - popularna jest bowiem opinia, jakoby człowiek nie był zdolny do przyswajania substancji odżywczych z grzybów. I choć niektóre gatunki faktycznie nie mają zbyt wiele do zaoferowania, większość z nich jest cennym elementem odżywiania. 

Żółciaki siarkowe wyglądają specyficznie, a najbardziej rzuca się w oczy ich kolor. Intensywna żółć przykuwa uwagę i pozwala rozpoznać grzyba. Mimo wszystko osoby, które nie znają żółciaków, mogą uznać je za zwykłą hubę, gdyż podobnie jak ona, rosną na drzewach. 

Żółciaki siarkowe - grzyby nazywane "kurczakiem z lasu"

Surowe owocniki tego grzyba mogą wywołać po zjedzeniu problemy żołądkowe, dlatego nie należy spożywać ich na surowo. W smaku przypomina trochę mięso z kurczaka, stąd nazywane są "kurczakiem z lasu". Z kolei fani wegetarianizmu przyrównują go do tofu.

Jego faktura również upodabnia go do drobiowego mięsa. Jest zbity i zwarty, a w trakcie jedzenia stawia opór podobny do mięsa. Dlatego polecamy go szczególnie osobom, które z różnych powodów niedawno zrezygnowały z mięsa i tęsknią do jego smaku. 

Jak przygotować żółciaki?

Przed gotowaniem należy je dokładnie opłukać i wygotować przez 30 minut. Wykryto w nich niewielką ilość lektyn, które mogą niszczyć komórki czerwonych krwinek. Wygotowanie wypłukuje lektyny i eliminuje ich szkodliwe działanie. 

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

Po takiej wstępnej obróbce można już przejść do głównego gotowania. W tym aspekcie mamy bardzo szeroką gamę wyborów, gdyż podobnie jak w przypadku mięsa, możemy poddać je takiej samej obróbce. Jednym z najlepszych sposobów jest usmażenie ich jak schabowych. 

Źródło: hipokrat, Getty Images

Schabowe z żółciaka

W tym przypadku zamiast obgotowywania w wodzie, zalecamy użycie bulionu wypełnionymi przyprawami, takimi jak czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Przed panierowaniem należy również odczekać, aż grzyby w pełni wystygną. 

Teraz wystarczy jedynie obtoczyć je w mące, zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy panierka będzie złocista i chrupiąca, można wyławiać kotlety i układać na ręczniku kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Warzywa w końcu staniały

Produkty

Ceny warzyw na bazarach spadają

Czytaj więcej >
banan

Produkty

Czy można jeść banany z czerwonymi liniami w środku?

Czytaj więcej >

Produkty

Ceny lodów nie przestają szybować

Czytaj więcej >
Oszustwo na cebulę

Produkty

Nieudane oszustwo "na cebulę"

Czytaj więcej >

Produkty

Ogromne zmiany we wszystkich produktach. Unia Europejska już zdecydowała

Czytaj więcej >

Produkty

Niskie ceny sprzętów i akcesoriów kuchennych w Biedronce

Czytaj więcej >