Co można przygotować z żółciaka siarkowego?
Grzyby uchodzą za produkt, który nie wnosi zbyt wiele do naszej diety - popularna jest bowiem opinia, jakoby człowiek nie był zdolny do przyswajania substancji odżywczych z grzybów. I choć niektóre gatunki faktycznie nie mają zbyt wiele do zaoferowania, większość z nich jest cennym elementem odżywiania.
Żółciaki siarkowe wyglądają specyficznie, a najbardziej rzuca się w oczy ich kolor. Intensywna żółć przykuwa uwagę i pozwala rozpoznać grzyba. Mimo wszystko osoby, które nie znają żółciaków, mogą uznać je za zwykłą hubę, gdyż podobnie jak ona, rosną na drzewach.
Żółciaki siarkowe - grzyby nazywane "kurczakiem z lasu"
Surowe owocniki tego grzyba mogą wywołać po zjedzeniu problemy żołądkowe, dlatego nie należy spożywać ich na surowo. W smaku przypomina trochę mięso z kurczaka, stąd nazywane są "kurczakiem z lasu". Z kolei fani wegetarianizmu przyrównują go do tofu.
Jego faktura również upodabnia go do drobiowego mięsa. Jest zbity i zwarty, a w trakcie jedzenia stawia opór podobny do mięsa. Dlatego polecamy go szczególnie osobom, które z różnych powodów niedawno zrezygnowały z mięsa i tęsknią do jego smaku.
Jak przygotować żółciaki?
Przed gotowaniem należy je dokładnie opłukać i wygotować przez 30 minut. Wykryto w nich niewielką ilość lektyn, które mogą niszczyć komórki czerwonych krwinek. Wygotowanie wypłukuje lektyny i eliminuje ich szkodliwe działanie.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.
Po takiej wstępnej obróbce można już przejść do głównego gotowania. W tym aspekcie mamy bardzo szeroką gamę wyborów, gdyż podobnie jak w przypadku mięsa, możemy poddać je takiej samej obróbce. Jednym z najlepszych sposobów jest usmażenie ich jak schabowych.
Źródło: hipokrat, Getty Images
Schabowe z żółciaka
W tym przypadku zamiast obgotowywania w wodzie, zalecamy użycie bulionu wypełnionymi przyprawami, takimi jak czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Przed panierowaniem należy również odczekać, aż grzyby w pełni wystygną.
Teraz wystarczy jedynie obtoczyć je w mące, zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy panierka będzie złocista i chrupiąca, można wyławiać kotlety i układać na ręczniku kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl