Smakosze.pl Przepisy Lekka, obłędnie warzywna sałatka jarzynowa bez ziemniaków
canva/Jacek27, Getty Images

Lekka, obłędnie warzywna sałatka jarzynowa bez ziemniaków

1 grudnia 2021

Sałatka jarzynowa jest kultowym daniem, bez którego wielu smakoszy nie wyobraża sobie świąt. W każdym domu dodaje się nieco inne składniki i trochę inaczej przyrządza sos. W tym przepisie proponujemy wam pominięcie ziemniaka, a sos uzupełniamy o pikantną i wyrazistą musztardę francuską, która podkreśli smak warzyw. Spróbujcie koniecznie.

Przepisów na jarzynową na naszej stronie było już wiele. Zdradzaliśmy jak zrobić ją z marynowanymi grzybami i jakie modyfikacje wprowadzić, aby mogli zjeść ją weganie . Tym razem proponujemy, by zrobić ją w nieco kwaśniejszym wydaniu z dodatkiem ogórka i soczystego jabłka. Będzie smaczna i pełna charakteru mimo braku ziemniaka. Dajcie się skusić, a nie pożałujecie.

Przepis na sałatę jarzynową bez ziemniaków

Składniki:

  • 3 jaja

  • 4 duże marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • 1/4 dużego selera korzeniowego

  • 1 kwaśne jabłko

  • 400 g groszku konserwowego

  • 6 ogórków kiszonych

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • sól i pieprz w ilości d smaku

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszkę i selera myjemy i gotujemy, aż będą miękkie , lecz nie rozgotowane. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy i obieramy, a wywar z gotowania warzyw zachowujemy do zupy .

Warzywa i jaja kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również siekamy i łączymy z pozostałymi warzywami w misce. Jabłko obieramy i pozbawiamy je gniazda nasiennego.

Pokrojony owoc dodajemy do sałatki. Groszek osączamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy.

Dodajemy musztardę, majonez i jogurt i doprawiamy do smaku. Odstawiamy, by smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego.

Jarzynowa bez dodatku ziemniaków
Pomińcie ziemniaki i dodajcie ogórki kiszone — taka jarzynowa będzie jeszcze lepsza

Źródło: canva/egiss

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smacznapyza Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy