Smakosze.pl
Tradycyjna jarzynowa bywa nudna. Dodajcie grzybów

canva/artlensfoto

Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

24 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 4 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez jarzynowej. Tradycyjne danie kuchni polskiej nie będzie nudne, jeśli dodamy do niego marynowanych kurek. Grzyby pysznie wzbogacą kompozycję smakową i podniosą jej walory odżywcze. Skuście się na ten rarytas i zaskoczcie gości.

Wariantów jarzynowej jest wiele. Przedstawialiśmy wam już wersję z koperkiem i z ogórkami konserwowymi. Podpowiadaliśmy również jak skutecznie przechować ją w lodówce. Tym razem mamy dla was przepis z dodatkiem pysznych marynowanych grzybów. Wybraliśmy kurki, ale inne też się sprawdzą.

Rozbijanie mięsa na kotlety

Czym ubijać kotlety schabowe, gdy nie mamy tłuczka?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na jarzynową z marynowanymi grzybkami

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki sałatkowe np. Lord

  • 3 nieduże marchewki

  • połowa średniego selera

  • 1 słoik marynowanych kurek

  • pół pora, najlepiej biała część

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki ulubionego majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina oleju rzepakowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Boczek kroimy w półcentymetrową kostkę. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy go na złoto. Możemy dodać odrobinę oleju, gdyby do niej przywierał. Studzimy. Ziemniaki, marchewkę i selera myjemy i gotujemy do miękkości.

Gdy warzywa nie będą już bardzo gorące, obieramy je i kroimy w kostkę. Pora dokładnie płuczemy i kroimy w cieniutkie talarki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Marynowane kurki wyjmujemy z zalewy, większe sztuki rozdrabniamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy sola oraz pieprzem. Dokładnie je łączymy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówka: zieloną część pora wykorzystajcie do przygotowania bulionu lub podsmażcie wraz z kwaśnym jabłkiem. Po zblendowaniu z ugotowana fasolą Jaś uzyskacie pyszne smarowidło do kanapek. Doprawcie je majerankiem i zajadajcie z chlebem oraz ogórkiem kiszonym.

Kurki w misce

Kurki marynowane do jarzynowej pasują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/ TYNZA

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Czytaj więcej >
surówka z marchewki

Przepisy

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z serków topionych do makaronu. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Pyszny pomysł na obiad

Czytaj więcej >