Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez jarzynowej. Tradycyjne danie kuchni polskiej nie będzie nudne, jeśli dodamy do niego marynowanych kurek. Grzyby pysznie wzbogacą kompozycję smakową i podniosą jej walory odżywcze. Skuście się na ten rarytas i zaskoczcie gości.
Wariantów jarzynowej jest wiele. Przedstawialiśmy wam już wersję z koperkiem i z ogórkami konserwowymi. Podpowiadaliśmy również jak skutecznie przechować ją w lodówce. Tym razem mamy dla was przepis z dodatkiem pysznych marynowanych grzybów. Wybraliśmy kurki, ale inne też się sprawdzą.
Przepis na jarzynową z marynowanymi grzybkami
Składniki:
2 średnie ziemniaki sałatkowe np. Lord
3 nieduże marchewki
połowa średniego selera
1 słoik marynowanych kurek
pół pora, najlepiej biała część
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki ulubionego majonezu
sól i pieprz w ilości do smaku
odrobina oleju rzepakowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Boczek kroimy w półcentymetrową kostkę. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy go na złoto. Możemy dodać odrobinę oleju, gdyby do niej przywierał. Studzimy. Ziemniaki, marchewkę i selera myjemy i gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa nie będą już bardzo gorące, obieramy je i kroimy w kostkę. Pora dokładnie płuczemy i kroimy w cieniutkie talarki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Marynowane kurki wyjmujemy z zalewy, większe sztuki rozdrabniamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy sola oraz pieprzem. Dokładnie je łączymy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Wskazówka: zieloną część pora wykorzystajcie do przygotowania bulionu lub podsmażcie wraz z kwaśnym jabłkiem. Po zblendowaniu z ugotowana fasolą Jaś uzyskacie pyszne smarowidło do kanapek. Doprawcie je majerankiem i zajadajcie z chlebem oraz ogórkiem kiszonym.
Źródło zdjęcia: canva/ TYNZA
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram