Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

Tradycyjna jarzynowa bywa nudna
canva/artlensfoto

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez jarzynowej. Tradycyjne danie kuchni polskiej nie będzie nudne, jeśli dodamy do niego marynowanych kurek. Grzyby pysznie wzbogacą kompozycję smakową i podniosą jej walory odżywcze. Skuście się na ten rarytas i zaskoczcie gości.

Wariantów jarzynowej jest wiele. Przedstawialiśmy wam już wersję z koperkiem i z ogórkami konserwowymi. Podpowiadaliśmy również jak skutecznie przechować ją w lodówce. Tym razem mamy dla was przepis z dodatkiem pysznych marynowanych grzybów. Wybraliśmy kurki, ale inne też się sprawdzą.

Przepis na jarzynową z marynowanymi grzybkami

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki sałatkowe np. Lord

  • 3 nieduże marchewki

  • połowa średniego selera

  • 1 słoik marynowanych kurek

  • pół pora, najlepiej biała część

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki ulubionego majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina oleju rzepakowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Boczek kroimy w półcentymetrową kostkę. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy go na złoto. Możemy dodać odrobinę oleju, gdyby do niej przywierał. Studzimy. Ziemniaki, marchewkę i selera myjemy i gotujemy do miękkości.

Gdy warzywa nie będą już bardzo gorące, obieramy je i kroimy w kostkę. Pora dokładnie płuczemy i kroimy w cieniutkie talarki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Marynowane kurki wyjmujemy z zalewy, większe sztuki rozdrabniamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy sola oraz pieprzem. Dokładnie je łączymy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówka: zieloną część pora wykorzystajcie do przygotowania bulionu lub podsmażcie wraz z kwaśnym jabłkiem. Po zblendowaniu z ugotowana fasolą Jaś uzyskacie pyszne smarowidło do kanapek. Doprawcie je majerankiem i zajadajcie z chlebem oraz ogórkiem kiszonym.

Kurki w misce
Kurki marynowane do jarzynowej pasują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/ TYNZA

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram