Lekka surówka z kapusty pekińskiej ze słodką niespodzianką
Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do wielu różnych dań głównych, a także może być świetną przekąską. Największy efekt wywołuje suszona żurawina lub rodzynki, które się do niej dodaje. Podczas jedzenia wybuchają słodyczą, co podkreśla smak innych potraw.
Zrobienie dobrej surówki do obiadu wcale nie jest tak prosty zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Odpowiednie dobranie smaków warunkuje często czy dodatek spełni swoją funkcję.
Poniższy pomysł jest wyjątkowo uniwersalny, ponieważ ma delikatny smak, a dodatek suszonych owoców spisuje się jako wzmacniacz pieczonych lub smażonych mięs.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówka z kapusty pekińskiej
Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak rozpoznać dobrą kiełbasę w sklepie. Tutaj prezentujemy sposób na prażone jabłka do słoika.
Składniki:
-
1 kapusta pekińska
-
100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
-
100 g łuskanego słonecznika
-
sól
-
pieprz
-
3 łyżki majonezu
Zacznij od obrania kapusty z brzydkich wierzchnich liści, przemycia jej pod bieżącą wodą i przekrojenia na pół. Wytnij z niej głąba, a następnie poszatkuj w cienkie paseczki. Przełóż je do miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw, żeby kapusta puściła sok.
Wybrane suszone owoce zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut, aby napęczniały. Nasiona słonecznika wsyp na suchą patelnie i praż, aż zmienią swój kolor na lekko brązowy.
Odcedź owoce, a kapustę odsącz od soku. Dodaj do niej owoce, sól, pieprz, prażonego słonecznika oraz majonez. Jeśli chcesz bardziej dietetyczną surówkę, użyj jogurtu greckiego. Zamieszaj ją i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie jest gotowa do jedzenia. Smacznego.
Źródło: canva/alpaksoy, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl