Smakosze.pl Przepisy Lekkie i bajecznie pyszne racuchy z niespodzianką zamiast jabłek
canva/Tatiana Volgutova

Lekkie i bajecznie pyszne racuchy z niespodzianką zamiast jabłek

28 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Utarło się, że racuchy przygotowuje się bez niczego lub z jabłkami - tym razem prezentujemy inną wersję. Poza jabłkami do tych placuszków doskonale pasują truskawki. Odrobina cukru pudru oraz słodkiej śmietany do ozdoby, a racuchy będą doskonałe.

Choć za oknem pogoda nie dopisuje, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie racuchów i cieszenie ich pysznym smakiem. Co więcej, dzięki użyciu truskawek, możemy powrócić do wspomnień z gorących miesięcy.

Sporządzenie poniższych racuszków z truskawkami jest banalnie proste i nie różni się zanadto od klasycznych placków. Dzięki temu każdy może z łatwością zabrać się za ich gotowanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy z truskawkami

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.

Składniki:

  • pół kg truskawek

  • szklanka mąki

  • 1.5 szklanki śmietany 18 %

  • 2 łyżki cukru

  • 2 jajka

  • łyżka cukru wanilinowego

  • sól

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej

  • cukier puder

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier waniliowy, zwykły cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Przemieszaj wszystko dokładnie. Do mąki dodaj mleko i jajko i wymieszaj ciasto rózgą, aż uzyskasz całkowicie jednolite ciasto bez grudek.

Truskawki odszypułkuj lub rozmroź. Przetnij je na plasterki i dodaj do ciasta. Wymieszaj masę delikatnie za pomocą szpatułki. Na patelni rozgrzej olej.

Smaż placuszki, wylewając porcję ciasta za pomocą łyżki. Smaż racuchy z obu stron na jasnobrązowy kolor. Wykładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Racuchy

Źródło: Screen z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: smakujmy.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy