Lekkie i bajecznie pyszne racuchy z niespodzianką zamiast jabłek
Utarło się, że racuchy przygotowuje się bez niczego lub z jabłkami - tym razem prezentujemy inną wersję. Poza jabłkami do tych placuszków doskonale pasują truskawki. Odrobina cukru pudru oraz słodkiej śmietany do ozdoby, a racuchy będą doskonałe.
Choć za oknem pogoda nie dopisuje, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie racuchów i cieszenie ich pysznym smakiem. Co więcej, dzięki użyciu truskawek, możemy powrócić do wspomnień z gorących miesięcy.
Sporządzenie poniższych racuszków z truskawkami jest banalnie proste i nie różni się zanadto od klasycznych placków. Dzięki temu każdy może z łatwością zabrać się za ich gotowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na racuchy z truskawkami
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
-
pół kg truskawek
-
szklanka mąki
-
1.5 szklanki śmietany 18 %
-
2 łyżki cukru
-
2 jajka
-
łyżka cukru wanilinowego
-
sól
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
olej
-
cukier puder
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier waniliowy, zwykły cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Przemieszaj wszystko dokładnie. Do mąki dodaj mleko i jajko i wymieszaj ciasto rózgą, aż uzyskasz całkowicie jednolite ciasto bez grudek.
Truskawki odszypułkuj lub rozmroź. Przetnij je na plasterki i dodaj do ciasta. Wymieszaj masę delikatnie za pomocą szpatułki. Na patelni rozgrzej olej.
Smaż placuszki, wylewając porcję ciasta za pomocą łyżki. Smaż racuchy z obu stron na jasnobrązowy kolor. Wykładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: Screen z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakujmy.pl