Lekkie jak chmurka naleśniki na kefirze. Najlepszy przepis
Naleśniki mogą być prostym i wyjątkowo smacznym deserem. Jeśli do ich przygotowania wykorzystamy kefir, wyjdą niezwykle lekkie i bardzo puszyste. Przyrządzenie zajmie niewiele czasu, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Koniecznie spróbujcie.
Słodkie naleśniki skuszą niejedną osobę. Przygotowanie tego specjału z twarogiem lub w wyśmienitej odsłonie z sosem kawowym to tylko wybrane sposoby na sprawienie sobie odrobiny przyjemności. Jeśli macie pod ręką kefir koniecznie wypróbujcie nasz nowy patent na ciasto. Tak delikatnych naleśników jeszcze nie jedliście.
Przepis na lekkie niczym chmurka naleśniki z kefirem
Składniki:
1,5 szklanki kefiru
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajo
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy wodę oraz olej, a następnie wbijamy jajo. Dodajemy sól, cukier, sodę oczyszczoną i kefir.
Starannie mieszamy do czasu, aż uzyskamy gładkie lejące się ciasto. Odstawiamy na kwadrans. Patelnię natłuszczamy i dobrze rozgrzewamy. Chochlą wylewamy ciasto i równomiernie je rozprowadzamy.
Smażymy na niezbyt mocnym ogniu aż do pojawienia się małych otworków w strukturze naleśnika. Wtedy przewracamy go na drugą stronę i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Czynności powtarzamy, aż ciasto się skończy. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z powidłami śliwkowymi i sosem czekoladowym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego jabłka w sklepie są błyszczące? Odpowiedź odbiera apetyt
4 sposoby na pudełka po jajkach. Koniec z niepotrzebnym marnowaniem
Źródło: kuchniaagaty