Smakosze.pl
Lekkie jak chmurka naleśniki na kefirze

canva/Mariha-kitchen

Lekkie jak chmurka naleśniki na kefirze. Najlepszy przepis

29 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki mogą być prostym i wyjątkowo smacznym deserem. Jeśli do ich przygotowania wykorzystamy kefir, wyjdą niezwykle lekkie i bardzo puszyste. Przyrządzenie zajmie niewiele czasu, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Koniecznie spróbujcie.

Słodkie naleśniki skuszą niejedną osobę. Przygotowanie tego specjału z twarogiem lub w wyśmienitej odsłonie z sosem kawowym to tylko wybrane sposoby na sprawienie sobie odrobiny przyjemności. Jeśli macie pod ręką kefir koniecznie wypróbujcie nasz nowy patent na ciasto. Tak delikatnych naleśników jeszcze nie jedliście.

zakupy

Eksperci zaskoczeni wzrostem cen żywności. Podwyżki przekroczyły oczekiwania specjalistów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na lekkie niczym chmurka naleśniki z kefirem

Składniki:

  • 1,5 szklanki kefiru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki wody

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 jajo

  • 2 łyżeczki cukru

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy wodę oraz olej, a następnie wbijamy jajo. Dodajemy sól, cukier, sodę oczyszczoną i kefir.

Starannie mieszamy do czasu, aż uzyskamy gładkie lejące się ciasto. Odstawiamy na kwadrans. Patelnię natłuszczamy i dobrze rozgrzewamy. Chochlą wylewamy ciasto i równomiernie je rozprowadzamy.

Smażymy na niezbyt mocnym ogniu aż do pojawienia się małych otworków w strukturze naleśnika. Wtedy przewracamy go na drugą stronę i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Czynności powtarzamy, aż ciasto się skończy. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z powidłami śliwkowymi i sosem czekoladowym. Smacznego.

Naleśniki na kefirze skuszą niejednego smakosza

Naleśniki na kefirze skuszą niejednego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniaagaty

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >