Lekkie jak obłok jogurtowe naleśniki. Raz wypróbujesz i nie zrobisz już innych
Choć popularność naleśników z biegiem lat nie spada, wielu Polaków cały czas obawia się je przygotowywać. Jeśli należysz do tej grupy, mamy dla Ciebie idealny przepis na proste naleśniki z jogurtem. 300 g tego gęstego płynu w połączeniu z jajkami, wodą i mąką, tworzy lekkie ciasto, z którego łatwo wykonasz cienkie placuszki.
Idealnie delikatne naleśniki, które przy okazji są banalne w zrobieniu, to marzenie niejednego kucharza-amatora. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z ich sporządzeniem, przychodzimy z pomocą.
Prezentowana przez nas receptura jest prawdopodobnie najprostsza, dlatego szczególnie zalecamy wypróbowanie jej przez niepewnych swoich umiejętności. Co więcej, jogurtowe naleśniki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o ich aksamitność i lekkość.
Przepis na jogurtowe naleśniki
Składniki:
szklanka mąki pszennej
2 jajka
300 g jogurtu greckiego
1,5 szklanki wody lekko gazowanej
szczypta soli
Zacznij od wbicia jajek do miski, doprawienia ich szczyptą soli i zmiksowania, żeby wtłoczyć w nie powietrze. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z wodą gazowaną, aż staną się jednolite.
Następnie na zmianę dodawaj do jajek przesianą mąkę oraz wodę z jogurtem. Pomiędzy dodawanymi porcjami składników, cały czas miksuj ciasto. Gotową masę odstaw na bok pod przykryciem na około 20 minut. W tym czasie mąka wchłonie wodę i naleśniki uzyskają lepszą teksturę.
Przed smażeniem wymieszaj ciasto łyżką. Lekko natłuszczoną patelnię postaw na mocnym gazie, wylewaj na nią porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na nieprzywierające do patelni naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/Tatjana Nikitina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: wypiekibeaty