Smakosze.pl Przepisy Lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe
canva/peredniankina

Lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe

1 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Na hasło kotlety myślisz mięso. Ale nie tym razem. Dla odmiany smakowej i dla zdrowia proponujemy wam pożywne, lecz delikatne kotlety z cukinii. To będzie prosty, ale pyszny i tani obiad wszak sezon na cukinię właśnie trwa.

Pewnie znacie już placki z cukinii i zastanawiacie się czym się różnią od kotletów. Ano tym, że kotlety robi się z bardziej zwartej masy i formuje w dłoniach. Nie muszą zawierać mąki, za to mają inne dodatki, które sprawiają, że są bardzo sycące.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 1 marchewka

  • 5 dag kaszy jaglanej

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 1 cebulka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 szklanka tartej bułki

  • 2 jajka

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z cukinii

Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Umieść ją w sporej misce, lekko oprósz solą, odstaw.

Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Kaszę opłucz. Bulion zagotuj, dodaj do niego marchewkę i kaszę, zagotuj, gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.

Z cukinii odlej zgromadzony płyn. Dodaj startą cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Do warzyw wsyp 3-4 łyżki tartej bułki, dodaj jajko, natkę, sól i pieprz, wymieszaj.

Z masy warzywnej uformuj 5-6 kotletów. Każdy obtocz w rozmieszanym jajku, a potem w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu, aż będą rumiane (po 4-5 minut z każdej strony). Smacznego!

tarcie cukinii
tarcie cukinii

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy