Przepis na obłędne kotlety z kani
Kotlety wcale nie muszą być wykonywane tylko z mięsa - doskonale sprawdzają w tej roli także kanie. Co więcej, sezon na nie trwa przez praktycznie całą jesień. Z tego powodu przez dłuższy czas nie zabraknie grzybów do gotowania kotletów.
Kotlety z kani są świetną alternatywą dla wegetarian, którzy nie chcą jeść mięsa, lecz mają ochotę na coś w panierce. Warto przy tym pamiętać, że przygotowanie ich jest szybkie i bardzo proste.
Aby nadać grzybom większego smaku, można dodać do nich różne przyprawy. Świetnie sprawdza się majeranek czy wędzona suszona papryka w proszku, która doda jeszcze więcej smaku umami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety z kani
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
Składniki:
4 kanie
olej
2 jajka
1 szklanka mleka
bułka tarta
sól
pieprz
przyprawy
Zacznij od oczyszczenia grzybów z ziemi i runa leśnego, opłucz je pod bieżącą wodą i odetnij ogonki. Osusz je ręcznikiem papierowym i wstaw kapelusze do mleka na jedną godzinę.
Jajko roztrzep w misce, dodaj sól, pieprz oraz swoje ulubione przyprawy. Zanurzaj kapelusze najpierw w jajku, a następnie bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowane grzyby. Gdy uzyskają złotą i chrupiącą panierkę, przełóż je na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Smacznego.
Źródło: canva/yulia-bogdanova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl