Smakosze.pl
Kanie

canva/adrianam13, Getty Images

Przepis na obłędne kotlety z kani

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety wcale nie muszą być wykonywane tylko z mięsa - doskonale sprawdzają w tej roli także kanie. Co więcej, sezon na nie trwa przez praktycznie całą jesień. Z tego powodu przez dłuższy czas nie zabraknie grzybów do gotowania kotletów.

Kotlety z kani są świetną alternatywą dla wegetarian, którzy nie chcą jeść mięsa, lecz mają ochotę na coś w panierce. Warto przy tym pamiętać, że przygotowanie ich jest szybkie i bardzo proste.

Aby nadać grzybom większego smaku, można dodać do nich różne przyprawy. Świetnie sprawdza się majeranek czy wędzona suszona papryka w proszku, która doda jeszcze więcej smaku umami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety z kani

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 4 kanie

  • olej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • przyprawy

Zacznij od oczyszczenia grzybów z ziemi i runa leśnego, opłucz je pod bieżącą wodą i odetnij ogonki. Osusz je ręcznikiem papierowym i wstaw kapelusze do mleka na jedną godzinę.

Projekt bez tytułu - 2021-08-31T202028.990

Najlepszy sposób na puszysty domowy chleb bez wyrabiania

CZYTAJ DALEJ

Jajko roztrzep w misce, dodaj sól, pieprz oraz swoje ulubione przyprawy. Zanurzaj kapelusze najpierw w jajku, a następnie bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowane grzyby. Gdy uzyskają złotą i chrupiącą panierkę, przełóż je na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Smacznego.

Smażone kanie

Źródło: canva/yulia-bogdanova, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >