Smakosze.pl
Kanie

canva/adrianam13, Getty Images

Przepis na obłędne kotlety z kani

9 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety wcale nie muszą być wykonywane tylko z mięsa - doskonale sprawdzają w tej roli także kanie. Co więcej, sezon na nie trwa przez praktycznie całą jesień. Z tego powodu przez dłuższy czas nie zabraknie grzybów do gotowania kotletów.

Kotlety z kani są świetną alternatywą dla wegetarian, którzy nie chcą jeść mięsa, lecz mają ochotę na coś w panierce. Warto przy tym pamiętać, że przygotowanie ich jest szybkie i bardzo proste.

Aby nadać grzybom większego smaku, można dodać do nich różne przyprawy. Świetnie sprawdza się majeranek czy wędzona suszona papryka w proszku, która doda jeszcze więcej smaku umami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety z kani

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 4 kanie

  • olej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • przyprawy

Zacznij od oczyszczenia grzybów z ziemi i runa leśnego, opłucz je pod bieżącą wodą i odetnij ogonki. Osusz je ręcznikiem papierowym i wstaw kapelusze do mleka na jedną godzinę.

Projekt bez tytułu - 2021-08-31T202028.990

Najlepszy sposób na puszysty domowy chleb bez wyrabiania

CZYTAJ DALEJ

Jajko roztrzep w misce, dodaj sól, pieprz oraz swoje ulubione przyprawy. Zanurzaj kapelusze najpierw w jajku, a następnie bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowane grzyby. Gdy uzyskają złotą i chrupiącą panierkę, przełóż je na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Smacznego.

Smażone kanie

Źródło: canva/yulia-bogdanova, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >