Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na obłędne kotlety z kani
Adam Moskal
Adam Moskal 31.08.2021 02:00

Przepis na obłędne kotlety z kani

Kanie
canva/adrianam13, Getty Images

Kotlety wcale nie muszą być wykonywane tylko z mięsa - doskonale sprawdzają w tej roli także kanie. Co więcej, sezon na nie trwa przez praktycznie całą jesień. Z tego powodu przez dłuższy czas nie zabraknie grzybów do gotowania kotletów.

Kotlety z kani są świetną alternatywą dla wegetarian, którzy nie chcą jeść mięsa, lecz mają ochotę na coś w panierce. Warto przy tym pamiętać, że przygotowanie ich jest szybkie i bardzo proste.

Aby nadać grzybom większego smaku, można dodać do nich różne przyprawy. Świetnie sprawdza się majeranek czy wędzona suszona papryka w proszku, która doda jeszcze więcej smaku umami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety z kani

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 4 kanie

  • olej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • przyprawy

Zacznij od oczyszczenia grzybów z ziemi i runa leśnego, opłucz je pod bieżącą wodą i odetnij ogonki. Osusz je ręcznikiem papierowym i wstaw kapelusze do mleka na jedną godzinę.

Jajko roztrzep w misce, dodaj sól, pieprz oraz swoje ulubione przyprawy. Zanurzaj kapelusze najpierw w jajku, a następnie bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowane grzyby. Gdy uzyskają złotą i chrupiącą panierkę, przełóż je na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Smacznego.

Smażone kanie

Źródło: canva/yulia-bogdanova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby