Kasza jaglana - wartości odżywcze
Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa, które uprawiano już w epoce neolitu! Chociaż kasza jaglana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz, w Polsce spożywana jest stosunkowo rzadko. Jedzenie jej zalecane jest dla osób, które mają problemy trawienne, ponieważ jest bardzo lekka dla żołądka, a jednocześnie sycąca. Ze względu na lecytynę zawartą w tej kaszy, spożywanie jej może przyczynić się nawet do obniżenia poziomu cholesterolu. Badania wykazują również, że kasza wpływa na obniżenie poziomu insuliny i glukozy. Ponadto kasza jaglana może być spożywana przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Jedzenie kaszy jaglanej wpływa również korzystnie na urodę, dzięki zawartości krzemionki, kasza korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Kasza jaglana a niedoczynności tarczycy
Osoby chore na niedoczynność tarczycy powinny kontrolowoć ilość spożywanej kaszy jaglanej, ze względu na zawarty w niej enzym, który spowalnia wykorzystywanie jodu przez tarczycę.
Jak przechowywać kaszę jaglaną?
Tak jak w przypadku wszystkich produktów, tak i kaszę jaglaną warto kupować u sprawdzonych sprzedawców lub w sklepach z żywnością bio. Po zakupie kaszy, warto przesypać ją do szklanego pojemnika czy słoika i przechowywać w miejscu suchym i zacienionym. Jeśli o to zadbamy, kasza nie straci swojego smaku i wartości odżywczych.
Do czego wykorzystać kaszę jaglaną?
Dobrze ugotowana kasza jaglana ma charakterystyczny, ale subtelny smak. To jeden z powodów, dla którego ten rodzaj kaszy można włączyć z powodzeniem do dowolnego posiłku w ciągu dnia. Świetnie sprawdzi się na śniadanie np. w postaci jaglanki zamiast owsianki. Gdy zalejemy ugotowaną kaszę mlekiem i dodamy ulubione składniki jak orzechy czy suszone owoce, kasza smakować będzie naprawdę dobrze, stając się ciekawą alternatywą dla płatków owsianych. Kaszę jaglaną z dodatkiem warzyw można również przemienić w fantastyczny kotlet wegetariański do burgerów na obiad. I uwaga, kasza nadaje się także do deserów! Kto nie jadł jeszcze sernika jaglanego, ten nie wie co traci! Kasza jaglana jest naprawdę niesłychanie uniwersalna, a przepisów na jej przetworzenie jest całe mnóstwo. Jeśli rozpoczynasz swoją przygodę z tym typem kaszy, możesz zacząć od przyrządzenia prostego przepisu obiadowego na kaszę jaglaną z cukinią.
Kasza jaglana z cukinią - składniki
200 g kaszy jaglanej
2 cukinie
150 g szpinaku
cebula
2 ząbki czosnku
garść pestek z dyni
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, kurkuma
chilli opcjonalnie
Kasza jaglaną z cukinią sposób przygotowania
Kaszę jaglaną wypłukać w sitku z drobnymi oczkami i ugotować według instrukcji zawartej na opakowaniu
Cebulę, chilli i cukinię pokroić w drobną kostkę. Szpinak dokładnie umyć
Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać trochę oleju i dodać cebulę, podsmażać aż się zarumieni
Na patelnię dodać pokrojoną już cukinię i smażyć przez około 5 minut
Następnie dodać cały, umyty już szpinak oraz czosnek, przeciskając go przez praskę, a także chilli
Na patelnię dodać 1 łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki pieprzu i soli. Nadal smażyć, co chwilę mieszając, do momentu, aż cukinia będzie dla nas wystarczająco miękka
Na patelnię dodajemy ugotowaną już kaszę jaglaną oraz 2 łyżki musztardy i łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy do miseczki lub na talerzyk i posypujemy nasionami dyni, które wcześniej dla smaku możemy nieco podprażyć
Jeśli chcesz by danie to było bardziej sycące, możesz dodać do niego także inne warzywa. Duszona na patelni marchewka lub papryka będą świetnie tu pasowały. Jeśli natomiast nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, do kaszy jaglanej z cukinią możesz dodać też pokrojonego na kawałki, podsmażonego kurczaka.