Smakosze.pl Przepisy Lekkie, niezwykle pyszne racuchy z białej fasoli bez grama mąki
canva/CreatiVegan

Lekkie, niezwykle pyszne racuchy z białej fasoli bez grama mąki

8 kwietnia 2022

Racuchy lubi wielu smakoszy. Tradycyjnie przyrządza się je z wykorzystaniem drożdży i jabłek, lecz tym razem nieco zmienimy podejście i użyjemy banana. Dzięki temu składniki dobrze się połączą i dodatek mąki nie będzie konieczny. Ten sposób spodoba się każdemu — nie tylko osobom unikającym glutenu. Koniecznie wypróbujcie.

Po racuchy chętnie sięgniemy o poranku. Słodkie i sycące placuszki skuszą niejednego smakosza. Po pysznej recepturze na ten specjał z wykorzystaniem maślanki czy mąki gryczanej czas pójść krok dalej i zrezygnować zarówno z krowiego nabiału, jak i mąki.

Nowy sposób przyrządzania racuchów pozwoli wam przygotować zdrowe, smaczne i dobrze zbilansowane śniadanie. Fasola jest źródłem roślinnego białka, kakao zawiera znaczne ilości magnezu, a cukier praktycznie w całości pochodzi z użytych warzyw i owoców. Smak idzie zatem w parze z doskonałym składem.

Przepis na doskonałe racuchy z fasolą bez mąki

Składniki:

  • 250 g ugotowanej białej fasoli

  • 1 duży dojrzały banan

  • 2 średnie jaja

  • 1 łyżka ciemnego kakao

  • płaska łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • oleju rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowaną fasolę blendujemy, aż powstanie gładka masa. Banana rozgniatamy widelcem i łączymy go z fasolą. Dodajemy cukier, kakao i szczyptę soli. Wbijamy jaja. Wszystkie składniki starannie łączymy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy placki i smażymy je po kilka minut z każdej strony. Przed podaniem osuszamy racuchy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy je z konfiturą lub oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli wasz banan jest naprawdę dojrzały i słodki, dodatek cukru może nie być konieczny. Możecie też po prostu zastąpić go dowolnym innym słodzikiem, by danie było jeszcze lżejsze.

Biała fasola sprawdza się w deserach
Biała fasola sprawdza się w deserach

Źródło zdjęcia: canva/Jonmalibo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: warzywneinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy