Lekko słodka pieczona brukselka z dodatkiem miodu i czosnku
Jeśli nie posmakowała wam gotowana brukselka spróbujcie zapiekanej. Z pewnością zachwyci was delikatnym smakiem i przyjemną chrupkością. Pieczenie pozbawi brukselkę goryczki, a wyjątkowe dodatki uczynią z niej danie, które często będzie gościć na waszych stołach.
Brukselka to zimowa odmiana kapusty, która jest bardzo zdrowa, ale niezbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj serwuje się ją gotowaną , polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
My proponujemy brukselkę zapiekaną, która świetnie sprawdzi się jako danie wegetariańskie. Oczywiście również może być też serwowana jako dodatek np. do dań mięsnych.
Przepis na lekko słodką, pieczoną brukselkę z dodatkiem miodu
Składniki:
-
75 dag brukselki,
-
3 ząbki czosnku,
-
2 łyżki płynnego miodu,
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
-
sól, pieprz
Przygotowanie pieczonej brukselki
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, osącz. Większe brukselki przekrój na pół lub w ćwiartki. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę do miski. Wymieszaj z miodem i oliwą z oliwek. Do miski wsyp brukselkę, całość wymieszaj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią brukselkę, równomiernie rozłóż. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 25 minut dwa razy mieszając w czasie pieczenia. Piecz, aż lekko się przyrumieni. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: amerykaodkuchni