Lepszej szarlotki zwyczajnie nie ma. Szkoda, że nie poznałem tej receptury wcześniej
Szarlotka jest jednym z najbardziej lubianych ciast. Jednak upieczona z tego przepisu, po prostu zachwyca smakiem. Taka szarlotka jest najlepsza pod słońcem. Polecam to ciasto każdemu łasuchowi.
Pieczenie szarlotki proste i szybkie
Ciasta często goszczą na moim stole. Lubię jeść je do kawy, a rodzina też nie potrafi sobie odmówić apetycznych wypieków. Ciastem , które stało się hitem, jest szarlotka. Przepisów na nią jest wiele, jednak ten, jest po prostu wyjątkowy. Dzięki niemu piekę najlepszą szarlotkę, jaką kiedykolwiek jadłam.
Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i ma pyszną jogurtową piankę na wierzchu. Taką szarlotkę chce się jeść po prostu na okrągło . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking najlepsze ciasta. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec najlepszą szarlotkę?
Składniki:
- 1 ½ kg jabłek
- 4 jajka
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 ¾ szklanki jogurtu greckiego
- 5 łyżek budyniu
- ½ szklanki oleju
- sok z cytryny
- wiórki kokosowe
- aromat waniliowy
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta zacznij od obrania i pokrojenia w kostkę jabłek . Podsmaż je na patelni, wsyp cukier i krótko podsmaża j. Wlej sok z cytryny, mieszaj i wsyp budyń waniliowy. Składniki przemieszaj i chwilę podsmaż. Jabłka zostaw do ostygnięcia. Teraz przygotuj półkruche ciasto.
Oddziel żółtka od białek. Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp cukier puder, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Dodaj żółtka, aromat waniliowy i gęstą śmietanę . Wlej olej i składniki dokładnie połącz aż ciasto będzie bardzo gęste. Potem rozdrobnij ciasto , by kruszonka była drobniejsza.
Szarlotka, czyli niebo w gębie
Formę o wymiarach 20 na 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przesyp do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Po chwili ugnieć ciasto łyżką i odstaw. Teraz zajmij się bezą . Do miski wlej białka, wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Do ubitych białek wsyp cukier puder i miksuj 5 minut. Masa powinna być gęsta i lśniąca. W partiach dodaj jogurt grecki i delikatnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Jabłka wyłóż na ciasto w blasze. Następnie dodaj piankę i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do piekarnika na 50 minut . Szarlotka wychodzi pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jak zrobić polonezy schabowe z przepisu Ewy Wachowicz. Polecaliśmy przepis na doskonały dżem z gruszek. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału YouTube Sprint Cooking najlepsze ciasta.