Smakosze.pl Przepisy Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem
canva/rlat

Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem

25 sierpnia 2022

Cukinia jest pysznym warzywem, które pasuje do wielu dań. A gdyby tak przyrządzić z niej bigos? Dodając ją zamiast kapusty, uzyskamy smaczną i niedrogą potrawę, która z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujcie koniecznie letniej i lekkiej odsłony klasyki kuchni polskiej, a pokochacie ją od pierwszego kęsa.

Bigos z cukinii można podać zarówno w wersji kiełbasą, jak i w jeszcze lżejszej z aromatycznymi smażonymi boczniakami. Niezależnie od wybranego dodatku — będzie pyszny, a jego przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu, niż wymaga zrobienie klasycznej wersji z kapustą. Skusicie się?

Przepis na znakomity bigos z cukinii

Składniki:

  • 2-3 nieco większe cukinie

  • 1 średnia marchewka

  • 1 nieduża cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 500 g świeżych pomidorów lub 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 150 g ulubionej kiełbasy lub 250 g drobnych boczniaków

  • 1 liść laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/3- 1/2 łyżeczki papryki chilli

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)

Jak przyrządzić bigos z cukinii? Bez kapusty też będzie pyszny

Cebule obieramy i siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cukinię i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach, a cukinię kroimy w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem podsmażamy kiełbasę, wytapiając z niej tłuszcz. Gdy będzie już rumiana, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Jeśli to konieczne, w trakcie wlewamy nieco oleju, by się nie spaliła.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, chilli i marchewkę. Po 2-3 minutach wrzucamy jeszcze cukinię i kontynuujemy smażenie przez kolejne 3-4 minuty.

W międzyczasie sparzamy pomidory i pozbawiamy je skórki oraz soku z pestkami. Kroimy i dodajemy do warzyw w garnku. Gotujemy danie jeszcze przez 10-15 minut — chcemy, by pomidory zmiękły i nieco odparowały. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Bigos z cukinii podajemy na ciepło, ze świeżym pieczywem.

Wskazówka: jeśli chcemy przygotować danie z dodatkiem boczniaków, oczyszczamy je i wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę z oliwek. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją.

Inne pomysły na wykorzystanie cukinii zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy chrupiące placki oraz orzeźwiające ciasto z nutą cytryny .

Smakowity bigos z cukinii pokocha cała rodzina
canva/KateSmirnova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy