Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem
Cukinia jest pysznym warzywem, które pasuje do wielu dań. A gdyby tak przyrządzić z niej bigos? Dodając ją zamiast kapusty, uzyskamy smaczną i niedrogą potrawę, która z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujcie koniecznie letniej i lekkiej odsłony klasyki kuchni polskiej, a pokochacie ją od pierwszego kęsa.
Bigos z cukinii można podać zarówno w wersji kiełbasą, jak i w jeszcze lżejszej z aromatycznymi smażonymi boczniakami. Niezależnie od wybranego dodatku — będzie pyszny, a jego przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu, niż wymaga zrobienie klasycznej wersji z kapustą. Skusicie się?
Przepis na znakomity bigos z cukinii
Składniki:
-
2-3 nieco większe cukinie
-
1 średnia marchewka
-
1 nieduża cebula
-
1-2 ząbki czosnku
-
500 g świeżych pomidorów lub 1 szklanka przecieru pomidorowego
-
150 g ulubionej kiełbasy lub 250 g drobnych boczniaków
-
1 liść laurowy
-
2-3 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1/3- 1/2 łyżeczki papryki chilli
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)
Jak przyrządzić bigos z cukinii? Bez kapusty też będzie pyszny
Cebule obieramy i siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cukinię i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach, a cukinię kroimy w drobną kostkę.
W garnku z grubym dnem podsmażamy kiełbasę, wytapiając z niej tłuszcz. Gdy będzie już rumiana, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Jeśli to konieczne, w trakcie wlewamy nieco oleju, by się nie spaliła.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, chilli i marchewkę. Po 2-3 minutach wrzucamy jeszcze cukinię i kontynuujemy smażenie przez kolejne 3-4 minuty.
W międzyczasie sparzamy pomidory i pozbawiamy je skórki oraz soku z pestkami. Kroimy i dodajemy do warzyw w garnku. Gotujemy danie jeszcze przez 10-15 minut — chcemy, by pomidory zmiękły i nieco odparowały. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Bigos z cukinii podajemy na ciepło, ze świeżym pieczywem.
Wskazówka: jeśli chcemy przygotować danie z dodatkiem boczniaków, oczyszczamy je i wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę z oliwek. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją.
Inne pomysły na wykorzystanie cukinii zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy chrupiące placki oraz orzeźwiające ciasto z nutą cytryny .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku
-
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd
-
Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków