Smakosze.pl Przepisy Lewandowska robi faworki ze zdrowych składników. Nie wrzuca ich na tłuszcz, ma 100 razy lepszy patent
Canva/photka, IG/@annalewandowska

Lewandowska robi faworki ze zdrowych składników. Nie wrzuca ich na tłuszcz, ma 100 razy lepszy patent

7 stycznia 2024

Tłusty Czwartek coraz bliżej, a wraz z nim pyszne faworki, za którymi przepadają smakosze. Teraz ten lubiany smakołyk może być mniej tłusty. Anna Lewandowska znalazła zdrowy sposób na faworki.

Faworki najlepsze pod słońcem

Tłusty Czwartek w tym roku przypada 8 lutego. Wielu smakoszy nie może już doczekać się tego dnia. Oprócz pączków będziemy zjadać się faworkami. Te smakołyki zwane są też chrustami. Niesamowicie kruche ciastka, które przypominają wstążki, są bardzo tłuste.

Dostarczają nam mnóstwa kalorii, ale nie te od Anny Lewandowskiej. Znana trenerka znalazła zdrowy sposób na pyszne faworki. Nie wrzuca ich na tłuszcz i robi bez pszenicy oraz nabiału. Patent Anny Lewandowskiej na faworki jest prosty. Trafiają one do piekarnika i w 10 minut są już gotowe.

faworki
Canva/arfo
Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso na gulasz? Zły wybór i wychodzi twarde jak podeszwa

Jak zrobić faworki z przepisu Anny Lewandowskiej?

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżki zmielonego ksylitolu, cukru pudru lub erytrolu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 100 ml jogurtu kokosowego
  • 200 g maki owsianej

Przygotowanie faworków zacznij od wbicia żółtka do miski, wsypania ksylitolu, dodania sody oczyszczonej. Składniki zmiksuj, a do piany dodaj jogurt kokosowy i mąkę owsianą. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.

Nie powinno się ono kleić. Następnie rozwałkuj ciasto. Pokrój na 10 cm paski, zrób na środku nacięcie i przełóż pasek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Faworki piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp zmiksowanym ksylitolem.

Zdrowe faworki smaczniejsze niż myślisz

Faworki z przepisu Anny Lewandowskiej nie pływają w tłuszczu, dlatego są dietetyczne i bardzo lekkie . Nie dostarczą nam wielu kalorii tak jak te tradycyjne przysmaki na Tłusty Czwartek. Słynna trenerka piecze je w piekarniku, a faworki wychodzą wyjątkowo chrupiące.

Zrobione są ze zdrowych składników, dlatego śmiało mogą jej jeść osoby, które są na diecie odchudzającej. Takie rarytasy nie sprawią, że przytyjemy. Dostarczą nam za to dużo smaku i przyjemności. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób przedłużyć świeżość jajek. Polecaliśmy sposób Tomasza Strzelczyka na pyszne ziemniaki.

faworki
Canva/czarny_bez

Źródło: hpba.pl

Czy można jeść marchewkę z białym nalotem i czarnymi plamami? Błąd jest kosztowny
Warzywa mieszam w genialnym sosie. Ta surówka colesław sprawia, że każdy obiad smakuje lepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy