Smakosze.pl Przepisy Lewandowska robi galaretkę drobiową inaczej niż wszyscy. Dodaje składniki, o których nikt by nie pomyślał
Fot. Canva i facebook/Anna Lewandowska

Lewandowska robi galaretkę drobiową inaczej niż wszyscy. Dodaje składniki, o których nikt by nie pomyślał

8 stycznia 2025

Nie każdy wie, że galaretka typu zimne nóżki to całkiem dietetyczny przysmak. Od takiej strony pokazała go Ania Lewandowska, która zaproponowała swój przepis na tego typu danie. Jej galaretka drobiowa jest świetną przekąską.

Galaretka wg Anny Lewandowskiej

Dość ciężkie zimne nóżki, na których przez czas zestalania w lodówce zbiera się warstwa tłuszczu, to typowa postać tradycyjnego polskiego auszpiku. Mało kto wie jednak, że potrawa ta potrafi być niezwykle zdrowa. Trzeba tylko zadbać o odpowiednie składniki.

Najważniejsze to zmienić mięso na mniej tłuste. Warto też użyć więcej warzyw. Sama galaretka jest zdrowa . To w końcu mocno mięsny rosół, zawierający dużo kolagenu, podstawowego budulca naszego organizmu.

auszpik
Fot. Canva
Kontrolerzy sprawdzą Polaków, będą naklejać groźne naklejki. To koniec, lepiej zacznij to robić

Dietetyczna galaretka drobiowa

Dlatego właśnie Anna Lewandowska, która przecież jest dietetyczką, proponuje swoją wersję tej potrawy .

Ile można jeść potrawkę z warzywami prawda? U mnie dziś galaretka z kurczaka wraz z warzywami z rosołu - pisze

Składniki

  • Litr rosołu
  • Mięso rosołowe (najlepiej z przewagą drobiowego, może być też wołowe)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżeczki agar-agar
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Po pół puszki kukurydzy i groszku
  • 1 jajko

Przygotowanie galaretki według Lewandowskiej

Aby przygotować galaretkę, potrzebujemy rosół, ugotowane w nim mięso i warzywa. Gotujemy więc rosół na bazie mięsa drobiowego z włoszczyzną i, według uznania, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem czy opaloną cebulą.

Po ugotowaniu zatrzymujemy marchew i pietruszkę, rosół dokładnie cedzimy i ręcznikiem papierowym zdejmujemy nadmiar tłuszczu , a mięso obieramy z kości. Lewandowska radzi, by ugotowane marchew i pietruszkę pokroić na cienkie plasterki. Sklarowany rosół nalewamy do garnka, dodajemy rozdrobnione mięso, marchew i pietruszkę oraz kukurydzę i/lub groszek. Następnie dodajemy agar-agar i ocet i gotujemy przez 3 minuty na palniku o średniej mocy .

Gotowy wywar nabieramy łyżką wazową razem ze stałymi składnikami i przelewamy do salaterek . Na wierzch układamy pokrojone w plasterki jajko na twardo, studzimy do temperatury pokojowej i odstawiamy na noc do lodówki.

Wypróbuj też przepis na łatwy domowy chleb i szybkie ciasto bez pieczenia na bazie naleśników czekoladowych .

Galaretka mięsna
Fot. Canva
Mięso rozmrozisz w 20 minut. Prosty i sprawdzony sposób
Żadna cebula, żadne jabłko. Wątróbkę podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowane
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy