Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam. Smakuje jak z cukierni i prawie nie wymaga pieczenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.01.2024 17:23

Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam. Smakuje jak z cukierni i prawie nie wymaga pieczenia

ciasto bez pieczenia
youtube.com/@lieblingsdesserts

Ciasta bez pieczenia to niezwykła kategoria przepisów. Przeważnie wyglądają niezwykle efektownie, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę niewielki nakład pracy. Ale to naleśnikowe cudo niemal przesadza z urodą. Najlepsze jest to, ze wyjdzie absolutnie każdemu.

Naleśnikowe ciasto dla każdego

Zrób blat biszkoptowy, nasmaż czekoladowych naleśników i przygotuj śmietanową masę. Efekt jest tak spektakularny, że naprawdę trudno uwierzyć, że to domowe ciasto. Wygląda, jakbyśmy wydarli cukiernikom sekret profesjonalnego formowania ciasta. Zresztą, być może tak właśnie jest.

Przygotowując tego typu ciasta warto pamiętać, że potrzebują one czasu. Mogą nie być przesadnie pracochłonne, ważne jest jednak, że muszą odczekać swoje w lodówce, aż będą w pełni stężałe i gotowe do jedzenia. Dopiero wtedy nie będą się rozpadać i będą mogły oczarować gości.

naleśniki kakaowe
youtube.com/@lieblingsdesserts
Przepis na tę aksamitną zupę dostałem od babci. Robię ją co kilka dni, rodzinie zawsze mało

Biszkopt, naleśniki i śmietana

Przygotowanie tego ciasta składa się z trzech części. Trzeba upiec cienki biszkoptowy spód, usmażyć kilka naleśników i przygotować masę, którą będziemy je faszerować. W naszym przepisie proponujemy użyć twarogu sernikowego. Zaczerpnęliśmy jednak zdjęcia z kanału kulinarnego Lieblingsdesserts, który używa w to miejsce serka śmietankowego i to równie dobry pomysł.

Składniki na spód ciasta bez pieczenia

  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 15 g miodu
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • Pół szklanki mąki pszennej typ 480
  • Szczypta soli

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 180 g mąki
  • 30 g kakao
  • Łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • ¼ litra mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta soli

Składniki na masę kremową

  • 250 g twarogu sernikowego
  • 150 g skyru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowujemy ciasto bez pieczenia

Aby przygotować biszkoptowy blat, mieszamy mikserem składniki w następującej kolejności. Najpierw jajka ubijamy z cukrem na jajeczną masę. Dodajemy miód, następnie miękkie masło, po czym mąkę i kakao.

Za każdym razem mieszamy kolejne składniki na gładką masę. Wylewamy do okrągłej tortownicy i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce.

Na ciasto naleśnikowe w misce mieszamy sypkie składniki, dodajemy jajka, ciepłe mleko i pół szklanki gorącej wody. Cedzimy przez sitko, a następnie dodajemy miód i rozpuszczone masło. Odstawiamy na 20 minut i smażymy na patelni naleśniki, aż zużyjemy całe ciasto. Naleśniki odkładamy do schłodzenia.

Aby uzyskać krem, mieszamy mikserem twaróg, skyr i połowę cukru pudru na gładką, jednolitą masę. Mikserem ubijamy drugą połowę cukru pudru i śmietanę. Obie masy łączymy ze sobą. Dodajemy miód i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Na naleśniki nakładamy masę serową i zawijamy na trzy, tak by uzyskać wydłużone, płaskie prostokąty. Ich szerokość będzie wysokością naszego ciasta. Wszystkie warstwy naleśników powinny być przedzielone kremem. 

Kiedy wszystkie naleśniki są zawinięte, smarujemy je kremem także po wierzchu. Na talerzu układamy biszkoptowy blat i jego także smarujemy kremem. 

Naleśniki nawijamy, jeden po drugim, na wspólny „rulon” i układamy go na biszkoptowym blacie. Otaczamy formą lub bokiem od tortownicy, by się nie rozpadł, i wstawiamy na noc do lodówki. Kiedy będzie gotowy, po przekrojeniu widać będzie niesamowite, biało-brązowe warstwy.

Sprawdź też swoich sił w naszym quizie z wiedzy o ciastach i wypróbuj przepis na ryżowe ciasto z jabłkami.

rulony z naleśników
youtube.com/@lieblingsdesserts