Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.01.2024 14:10

Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutki

chleb w piekarniku
YouTube/@Schnell Lecker Kochen

Świeży i pachnący chleb jest, czymś, co uwielbiamy. Nawet zwykłe kanapki smakują z nim wybornie. Tylko jak mieć, codziennie rano świeży i chrupiący bochenek chleba? Po prostu upiecz go sama z tym przepisem.

Chrupki chleb, czyli świeży

Chrupiąca skórka i miękkość w środku świadczy o tym, że chleb jest świeży i dobrze wypieczony. To właśnie gwarantuje jego smak. Z czym jemy pieczywo, jest już kwestią drugorzędną. Dobry wypiek obroni się nawet z samym masłem. 

Kupując chleb, zwracaj na to uwagę. Poczekaj, co ja mówię. Od teraz nie będziesz musiała, o tym myśleć. Twój własnoręcznie wykonany chleb zawsze będzie świeży i chrupiący. 

przesiewanie mąki.jpg
Canva/@12521104
Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekać

Co będzie potrzebne do zrobienia chleba?

Ten niewymagający specjalnych umiejętności przepis, nie wymaga także zbyt wielu składników. Powinnaś mieć je w swojej kuchni, przez co zawsze możesz upiec ten chleb. Podobny przepis znajdziesz na kanale Schnell Lecker Kochen.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 15 g suchych drożdży
  • 30 ml oliwy
  • 1 żółtko

Jak zrobić chrupiący chleb w domu?

Przygotowanie ciasta na chleb zacznij od przesiania mąki. Następnie mleko lekko podgrzej i wlej do miski. Dolej wodę oraz dodaj cukier, sól i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj składniki, aby te sypkie mogły się rozpuścić. 

Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Dodaj oliwę i zagnieć na jednolitą i sprężystą konsystencję. Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłym miejscy na około godzinę, aby ciasto wyrosło.

Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski i przełóż je na stolnicę. Podziel na pół i uformuj dwa równe bochenki chleba. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i dopiero wtedy przełóż uformowane ciasto. Do małej miski wbij żółtko i dolej odrobinę mleka. Wymieszaj, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj przyszłe pieczywo.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Włóż surowe ciasto i piecz przez około 25-30 minut. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Potem tylko krój na kromki i zajadaj. Sprawdź, jak inaczej przyrządzić kotlety schabowe oraz jak przygotować babciny deser.

żółtko.jpg
Canva/@vinicef