Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutki
Świeży i pachnący chleb jest, czymś, co uwielbiamy. Nawet zwykłe kanapki smakują z nim wybornie. Tylko jak mieć, codziennie rano świeży i chrupiący bochenek chleba? Po prostu upiecz go sama z tym przepisem.
Chrupki chleb, czyli świeży
Chrupiąca skórka i miękkość w środku świadczy o tym, że chleb jest świeży i dobrze wypieczony. To właśnie gwarantuje jego smak. Z czym jemy pieczywo, jest już kwestią drugorzędną. Dobry wypiek obroni się nawet z samym masłem.
Kupując chleb, zwracaj na to uwagę. Poczekaj, co ja mówię. Od teraz nie będziesz musiała, o tym myśleć. Twój własnoręcznie wykonany chleb zawsze będzie świeży i chrupiący.
Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekaćCo będzie potrzebne do zrobienia chleba?
Ten niewymagający specjalnych umiejętności przepis, nie wymaga także zbyt wielu składników. Powinnaś mieć je w swojej kuchni, przez co zawsze możesz upiec ten chleb. Podobny przepis znajdziesz na kanale Schnell Lecker Kochen.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 15 g suchych drożdży
- 30 ml oliwy
- 1 żółtko
Jak zrobić chrupiący chleb w domu?
Przygotowanie ciasta na chleb zacznij od przesiania mąki. Następnie mleko lekko podgrzej i wlej do miski. Dolej wodę oraz dodaj cukier, sól i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj składniki, aby te sypkie mogły się rozpuścić.
Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Dodaj oliwę i zagnieć na jednolitą i sprężystą konsystencję. Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłym miejscy na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski i przełóż je na stolnicę. Podziel na pół i uformuj dwa równe bochenki chleba. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i dopiero wtedy przełóż uformowane ciasto. Do małej miski wbij żółtko i dolej odrobinę mleka. Wymieszaj, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj przyszłe pieczywo.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Włóż surowe ciasto i piecz przez około 25-30 minut. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Potem tylko krój na kromki i zajadaj. Sprawdź, jak inaczej przyrządzić kotlety schabowe oraz jak przygotować babciny deser.