Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Stawia na niesamowicie zdrowy składnik
Kopytka są jednym ze smaczniejszych dodatków do obiadu. Anna Lewandowska pokazała niedawno jak zrobić ten rarytas bez dodatku ziemniaków. Jeśli nie macie ich pod ręką, warto spróbować — kluski wychodzą nad wyraz delikatne i posmakują nawet wybrednym.
Lekkie kopytka zrobicie nawet bez ziemniaków
Nie przepadam za ziemniaczanymi kluskami. Wydają mi się ciężkie, zapychające, a przy braku wprawy w wykonaniu często stają się też twarde i gumowate. Kiedy więc zobaczyłam przepis Lewandowskiej, musiałam spróbować.
Dodatek do obiadu zaproponowany przez celebrytkę bazował na smacznej, obfitującej w białko kaszy , którą — jeśli tylko jesteśmy zdrowi — warto włączyć do jadłospisu. Od razu skusiłam się na większą porcję. Zrobienie zajęło mi zaledwie kilka chwil.
Pyszne kopytka bez ziemniaków
Zamiast sycącej bulwy w przepisie Anny Lewandowskiej znajdziemy kaszę jaglaną oraz dwie mąki, które nadadzą kluskom odpowiedniej konsystencji. Dodatek, podobnie jak klasyczne kopytka, będzie bezglutenowy. Warto się skusić.
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej
- 260 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- woda
Lista składników jest krótka, a przygotowanie niemalże ekspresowe. Najwięcej czasu zajmie gotowanie i studzenie kaszy. Później już wykonanie nabierze tempa. Zerknijcie na instrukcję i spróbujcie sami.
Jak zrobić smaczne kopytka? Lewandowska pomija ziemniaki
Zaczynam od przygotowania kaszy jaglanej. W tym celu ziarno dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Gdy przestanie się pienić, przenoszę je do garnka i gotuję w osolonym wrzątku przez 15 minut.
Garnek ustawiam na niewielkim ogniu i przykrywam. Wody używam około 1,5 litra — w czasie gotowania kasza powinna ją wchłonąć w całości. Przestudzoną kaszę łączę z sypkimi produktami.
Z powstałej masy formuję cienkie wałeczki. Tnę je po skosie, na kawałki i o grubości około 1,5 cm. Kopytka gotuję w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Wyjmuje przy pomocy łyżki cedzakowej.
Jak podawać kopytka bez ziemniaków?
Kluseczki idealnie pasują do każdego obiadu. Można je z jeść z dowolnym gulaszem, ulubionymi kotletami lub prostym i smacznym sosem. Świetnie sprawdza się ten z grzybów leśnych .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kopytka. Sprawdźcie jak przygotować je z dodatkiem dyni . Być może też macie jeszcze zapasy bobu w zamrażarce i skusi was wersja z letnim strączkiem .
Źródło: hpba