Łupiny cebuli to nie wszystko, tak zawsze farbuję jajka na Wielkanoc. Trik na medal
Powoli zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, a to oznacza, że na stołach ujrzymy przepyszne i aromatyczne potrawy, które będą tylko czekać, aby ich skosztować. Lecz to nie wszystko. Nie zapominajmy również o malowanych jajkach wielkanocnych, które dodają całemu wystrojowi niesamowitego uroku. Jak najlepiej to robić? Przekonajcie się sami.
Tradycja Wielkanocy
Już wkrótce rozpoczną się intensywne przygotowania do Świąt Wielkanocnych . Wszystko rozpocznie się od strojenia, uzupełniania a na końcu poświęcenia koszyczków i ich zawartości . Następnie nastąpi planowanie przepisów i niesamowity proces gotowania smakowitych dań, które chwilę później zagoszczą na wielkanocnym stole. Do tego wszystkiego dochodzi oczywiście również wybór dekoracji. Oprócz baranków, czekoladowych królików i innych kolorowych ozdób, nie można zapomnieć o tradycyjnych pisankach – jajkach zdobionych różnorodnymi technikami .

Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich pyszności jak babka wielkanocna, mazurek, wędliny, pasztet, sałatki czy też jajka faszerowane i żurek . Należy również pamiętać o ozdobach, które sprawiają, że cały stół prezentuje się także wspaniale pod względem wizualnym. Dlatego ważne jest malowanie pisanek i ich dekorowanie. Istnieje wiele sposobów na to, jak to zrobić. Który jest najlepszy ?

Pisanki malowane z użyciem cebuli i hibiskusa?
Hibiskus jest dodawany często do różnych herbat , lemoniad czy soków. Ponadto często jest składnikiem dekoracji słodkich pyszności. Wyróżnia się on przede wszystkim żywą barwą, ale również fantastycznym zapachem oraz charakterystycznym smakiem . Do przygotowania pisanek będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Składniki:
- 6 jajek
- 80 g herbaty hibiskusowej liściastej
- 4 cebule
- ocet
- łyżka soli
- kartka papieru
- gaza
Sprawdź przepis na zupę fasolową . Zobacz, jak zrobić ciasto idealne na Dzień Kobiet .
Jak przygotować przepiękne pisanki?
Przygotowanie takich pisanek jest bardzo proste i z pewnością zrobią one furorę na wielkanocnym stole .

W pierwszej kolejności obieramy cebulę z łupin, które mielimy za pomocą blendera . Następnie umieszczamy je w misce i łączymy z kawałkami kartki papieru. Wszystko razem mieszamy.
W kolejnym kroku zanurzamy jajko w occie, po czym obtaczamy je w mieszance łupin i papieru . Tak przygotowane jajko owijamy starannie w gazę, po czym szczelnie zawijamy je w pakunek.
Pozostałe łupiny i papier przekładamy do garnka i zalewamy je wodą, solimy, dodajemy hibiskus, a także mniej więcej 4 łyżki octu. Całość podgrzewamy, pamiętając jednocześnie o tym, aby dokładnie wymieszać miksturę .
W momencie, kiedy woda z dodanymi składnikami zacznie się nagrzewać, należy dodać jajka i gotować ja tak długo, aż uzyskają stan na twardo, czyli około 8-10 minut .
Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z kuchenki, natomiast zostawiamy jajka w przygotowanej mieszance na 40 minut . Po upływie tego czasu ostrożnie usuwamy gazę oraz kawałki papieru, które do niej przylegają.
Efekt końcowy? Tak zrobione pisanki będą przypominać piękne bursztyny z interesującymi wzorami . Będą nie tylko smaczne, ale także zachwycą wszystkich swoim wyglądem.