Takie pyszne tulipany podam na Wielkanoc. Kowalowa spod 4 padnie z zazdrości

Zainspiruj się i na Wielkanoc przygotuj znany klasyk w nowym wydaniu. Jajka faszerowane z tego przepisu przyćmią inne dania na tyle, że nikt nawet nie zwróci uwagi na żurek, sernik i inne przysmaki. Przygotowanie jest łatwe, ale wymaga nieco zręczności i cierpliwości. Mimo wszystko warto się postarać, bo rodzina z całą pewnością to doceni.
Jajka faszerowane inaczej
Wielkanoc bez faszerowanych jajek brzmi jak coś absurdalnego. Ten świąteczny przysmak pojawia się w różnych wersjach, a same jajka podaje się na różne sposoby. W poszukiwaniu nowego sposobu na ten klasyk znaleźliśmy niesamowity przepis. Przygotowuje się z niego faszerowane jajka podanych w formie… tulipanów.
Dla niektórych takie podanie może być fanaberią. Z drugiej jednak strony, czy to ,co smaczne nie powinno także ładnie wyglądać? Oczywiście, że tak, bo każdy z nas jest wzrokowcem, a to kolorowe danie przyciąga wzrok ze zdwojoną siłą. Pomysłowości pozazdroszczą ci nawet sąsiadki. Zrób, a przekonasz się, że było warto.

Jajka to nie wszystko
Choć to jajka są głównym składnikiem, potrzebne są również inne produkty. Będzie to między innymi majonez, musztarda, przyprawa oraz kilka dodatków, z których powstanie farsz. Niezbędny będzie także szczypior oraz papryka, które posłużą jako składniki ozdobne. To dzięki nim jajka faszerowane można podać w formie tulipanów. Podobny przepis znajdziecie w serwisie YouTube na kanale Paulina Wita Thermomix, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 7 jajek
- 2 buraki
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 100 g żółtego sera w kostce
- 1 żółta papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypioru
- pieprz
- sól

Przepis na jajka faszerowane
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je ze skorupki i umieść je w misce z ugotowanymi burakami zalanymi gorącą wodą i octem. Pozostaw je na kilkanaście minut, aby zafarbowały na buraczany kolor.
Jajka wyciągnij i wyłóż na ręcznik papierowy. Wysuszone natnij od góry na krzyż, aby wyciągnąć z nich żółtka. Do miski wsyp drobno starty ser żółty. Dodaj także pokruszone żółtka, musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj na jednolity farsz.
Umytą paprykę przekrój na pół. Z połówki pozbądź się gniazd nasiennych i ułóż ją płasko na talerzu. W ten sposób będzie imitować wazon.
W jej środek wetknij pojedyncze gałązki szczypioru. W jajka nałóż farsz, a będą wyglądały niczym tulipany. Ułóż je przy gałązkach. Jajka faszerowane są gotowe do podania.
Sprawdź także, jak krytyk ocenił schabowego z restauracji po „Kuchennych Rewolucjach” oraz wypróbuj przepis na karkówkę, którą warto podać na Wielkanoc.






































