Smakosze.pl Dieta Ma więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb, a Polacy dalej ją jedzą. Unikaj jak ognia
Fot. Canva/Merrimon

Ma więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb, a Polacy dalej ją jedzą. Unikaj jak ognia

26 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ryby są bogate w witaminy i cenne wartości odżywcze. Okazuje się jednak, że jedna z ulubionych ryb Polaków jest bardzo niebezpieczna. Dowiedz się, jakiej nie podawać na obiad, a unikniesz szkodliwych substancji w swoim organizmie.

Jedz ryby, ci mówią

Mówi się o tym, że ryby koniecznie muszą znaleźć się w diecie każdego z nas. Zawierają przecież kwasy omega-3, które budują odporność organizmu. W dodatku ten produkt dostarcza wiele cennych witamin i wartości odżywczych.

Stanowi również ciekawą alternatywę dla mięs i podana na obiad zachwyci każdego. Okazuje się jednak, że nie każda ryba jest tak samo zdrowa. Są takie, które należy unikać szerokim łukiem.

ry ba.jpg
Fot. Canva/Ilia Nesolenyi
Zetrzyj na tarce cukinię i połącz z tymi składnikami. W głowie się nie mieści co z tego wychodzi

Nie każda ryba jest najlepsza

Nie wszystko złote, co się świeci. To proste powiedzenie świetnie pasuje i określa ryby. Zwracając uwagę na skład, okazuje się, że nie każda z nich jest tak samo cenna i wartościowa.

Najgorsza jest tilapia, która jest jedną z najczęściej wybieranych przez Polaków. Kusi przede wszystkim ceną, która jest wyjątkowo niska i jak się okazuje, nie należy się nią kierować.

Dlaczego tilapia jest najgorsza?

Choć tilapia bogata jest w białko, należy jej unikać. Bogata jest w większa ilość kwasów omega-6, a te prowadzą między innymi do stanów zapalnych. Dodatkowo wykryto w niej szkodliwe substancje .

Rybie dokładnie przyjrzał się Morski Instytut Rybacki , który wykrył w niej duże stężenie ołowiu, kadmu i rtęci. Są to bardzo ciężkie i szkodliwe dla organizmu pierwiastki i w ogóle nie należy ich spożywać. Jeżeli cenisz sobie lekki smak ryby i znikomą ilości ości, zdecydowanie lepiej wybrać makrelę lub flądrę. Sprawdź jaką herbatę powinny pić kobiety. Przekonaj się także co warto włożyć do torby z ziemniakami .

tilapia.jpg
Fot. Canva/ALLEKO
Moje kotlety jajeczne słyną w całej rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 prostym dodatku
Dino po prostu przeszło samo siebie. Takiej promocji na mąkę i masło nie było od dawna
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy