Smakosze.pl Przepisy Makaron, mięso mielone i kilka dodatków. Ten obiad starczy na kilka dni, szybki i przepyszny
Fot. YouTube/Guten Hunger

Makaron, mięso mielone i kilka dodatków. Ten obiad starczy na kilka dni, szybki i przepyszny

11 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrób szybką i smaczną zapiekankę makaronową z tego przepisu,. Taki obiad wystarczy ci na kilka dni. Dzięki składnikom jest to szybkie oraz tanie danie. Przygotujesz je raz na obiad, a rodzina będzie prosiła żebyś robiła je częściej.

Sposób na szybki obiad

Każdy czasami jest zapracowany i nie ma czasu gotowania obiadu . W takich sytuacjach warto postawić na szybkie przepisy oraz takie, które zagwarantują ci jedzenie na kilka dni. Jednym z nich jest właśnie przepis na tę zapiekankę.

Oprócz smaku i szybkiego czasu przygotowania, ta zapiekanka ma także inną zaletę. Składniki są tanie i na pewno masz je w domu. Dzięki czemu zaoszczędzisz nie tylko sporo pieniędzy, ale i czasu. Jeżeli chodzi o składniki, to znajdziesz je poniżej.

smażenie mięsa.jpg
Fot. YouTube/Guten Hunger
Weź serduszka, przykryj folią i ubij tłuczkiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodę

Nie zapomnij o składnikach

Podstawą zapiekanki jest makaron oraz mięso. Oprócz nich będziesz potrzebować produktów z listy poniżej. Nie jest ich wiele. Podobny przepis na obiad możesz znaleźć na kanale Guten Hunger na YouTube. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w tym artykule. Nie zwlekajmy. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 ząbki czonsnku
  • 250 g makaronu
  • 1 duża cebula
  • 30 g majonezu
  • 3 jajka
  • 100 g mozzarelli
  • suszone oregano
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na zapiekankę z makaronu

Na początek ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni podgrzej odrobinę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku .

Do zeszklonej cebuli dołóż mięso. Dopraw pieprzem, solą, oregano oraz mieloną czerwoną papryką . Wymieszaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju. Ułóż w nim połowę odcedzonego makaronu . Rozłóż go równomiernie, aby następnie przykryć go podsmażonym mięsem. Na mięso ułóż resztę maratonu i równo go rozłóż.

Do małej miski wbij jajka oraz dodaj majonez. Wymieszaj ze sobą te składniki na jednolitą mieszankę. Następnie polej nią składniki ułożone w naczyniu. Wierzch zapiekanki posyp startą na dużych oczkach tarki mozzarellą.

Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj rodzinie na obiad. Będą zadowoleni. Sprawdź, jaką zupę podać na Wielkanoc zamiast żurku oraz dowiedz się, jakie pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza .

ser na zapiekanke.jpg
Fot. YouTube/Guten Hunger
Odkąd nauczyłem się robić w domu kebab z kurczaka, rodzina nie chce nic innego. Nie dziwię się
Jedna z najlepszych kucharek świata marzy, żeby ugotować polską zupę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy