Makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina
Makaron nadziewany jest prostym i szybkim pomysłem na smaczny obiad. Muszle faszerowane wieprzowym mięsem mielonym i pomidorami, oprószone parmezanem pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Poznaj przepis na pyszny makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina.
Makaron w kształcie muszli doskonale nadaje się do przygotowywania szybkich dań pieczonych w piekarniku. Makaron możesz faszerować w dowolny sposób. Jeśli lubisz mocny, serowy smak, koniecznie przygotuj również zapiekane muszle ze szpinakiem, mozzarellą, garana padano i camembertem.
Makaron nadziewany smakuje doskonale z farszem z mięsa mielonego i pomidorów. Danie ma wyraźny smak i aromat. Jest delikatne, wilgotne i rozpływa się w ustach. Makaron najlepiej smakuje zapieczony, jeśli jednak nie masz piekarnika, możesz przełożyć farsz do ugotowanych wcześniej muszli i całość również posypać parmezanem, który pod wpływem temperatury delikatnie się roztopi. Uzyskasz w ten sposób równie smaczne i sycące danie.
Przepis na makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina
Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu duże muszle
250 g mięsa mielonego wieprzowego
czerwona cebula
puszka pomidorów
pół łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
200 g parmezanu
oliwa z oliwek
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Jak przygotować makaron nadziewany?
Na oliwie podmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu. Dodaj puszkę pomidorów, zioła prowansalskie, cukier, wymieszaj i gotuj, aż sos się zredukuje. Odstaw do przestygnięcia i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, ziołami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż makaronowe muszle w taki sposób, abyś mógł je nafaszerować, następnie wypełnij makaron mięsem mielonym z pomidorami, oprósz parmezanem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika na 20 minut.
Smacznego.