Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.10.2021 02:00

Makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina

Makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina
canva/ShyMan

Makaron nadziewany jest prostym i szybkim pomysłem na smaczny obiad. Muszle faszerowane wieprzowym mięsem mielonym i pomidorami, oprószone parmezanem pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Poznaj przepis na pyszny makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina.

Makaron w kształcie muszli doskonale nadaje się do przygotowywania szybkich dań pieczonych w piekarniku. Makaron możesz faszerować w dowolny sposób. Jeśli lubisz mocny, serowy smak, koniecznie przygotuj również zapiekane muszle ze szpinakiem, mozzarellą, garana padano i camembertem.

Makaron nadziewany smakuje doskonale z farszem z mięsa mielonego i pomidorów. Danie ma wyraźny smak i aromat. Jest delikatne, wilgotne i rozpływa się w ustach. Makaron najlepiej smakuje zapieczony, jeśli jednak nie masz piekarnika, możesz przełożyć farsz do ugotowanych wcześniej muszli i całość również posypać parmezanem, który pod wpływem temperatury delikatnie się roztopi. Uzyskasz w ten sposób równie smaczne i sycące danie.

Przepis na makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g makaronu duże muszle

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego

  • czerwona cebula

  • puszka pomidorów

  • pół łyżeczki cukru

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g parmezanu

  • oliwa z oliwek

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

Jak przygotować makaron nadziewany?

Na oliwie podmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu. Dodaj puszkę pomidorów, zioła prowansalskie, cukier, wymieszaj i gotuj, aż sos się zredukuje. Odstaw do przestygnięcia i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, ziołami.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż makaronowe muszle w taki sposób, abyś mógł je nafaszerować, następnie wypełnij makaron mięsem mielonym z pomidorami, oprósz parmezanem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika na 20 minut.

Smacznego.