Prosty makaron z brokułami i serem
Makaron z brokułami i serem to świetny pomysł na obiad. Sos serowy z serków topionych i goudy idealnie komponuje się z penne i brokułem, jest bardzo aromatyczny, intensywny i wyjątkowo smaczny. Makaron z brokułami i serem jest bardzo pożywnym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny.
Do makaronu z brokułami i serem zawsze wykorzystuję makaron penne, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem. Rureczki wchłaniają więcej sosu niż klasyczny makaron, są więc bardziej aromatyczne. Makaron i brokuła gotuję al dente.
Sos serowy przygotowuję na mleku z serków topionych i żółtego sera. Jest gęsty, aksamitny i ma mocny, serowy smak, który świetnie łączy się z czosnkiem, cebulką i brokułem. Sos doprawiam wyłącznie solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej serowy smak, zamiast goudy dodaj parmezan lub ser edamski.
Z brokuła i sera przygotujesz również pyszną zapiekankę. Brokuły zapieczone pod serową chmurką smakują doskonale.
Przepis na makaron z brokułami i serem
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu penne
brokuł
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
150 g sera topionego
200 g sera typu gouda
250 ml mleka
łyżka mąki
2 łyżki masła
pieprz, sól
Jak przygotować makron z brokułami i serem?
Makaron ugotuj al dente. Brokuł umyj, podziel na malutkie różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od zagotowania, następnie opłucz zimną wodą i odstaw.
Przygotuj sos serowy: w małym garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko, dodaj serki topione, starty żółty ser i gotuj na wolnym ogniu do momentu powstania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni podsmaż na maśle posiekany czosnek i cebulkę, dodaj brokuły i smaż przez chwilę, następnie wlej sos i całość dokładnie wymieszaj, podgotuj z 2 minuty.
Gotowym sosem polewaj ugotowany makaron.