Makaron z pesto z awokado. Proste danie idealne na upalne dni
Pomysł na lekki, pożywny obiad? Przygotuj pyszne pesto z awokado z dodatkiem szpinaku, orzechów i parmezanu i podaj go z ulubionym makaronem i pomidorkami koktajlowymi. Danie jest idealne na upalne dni, koniecznie musisz spróbować.
Makaron z pesto jest pysznym pomysłem na rodzinny obiad, kiedy żar leje się z nieba. Danie jest lekkie, bardzo aromatyczne, pożywne i smakuje i wygląda jak z najlepszej, włoskiej restauracji , a przygotujemy je w zaledwie kilka minut.
Do przygotowania dania wykorzystajmy ulubiony makaron. Może to być spaghetti, penne, kokardki i wiele innych. Każdy rodzaj makaronu będzie smakował wyśmienicie, kiedy podsmażymy go razem z pesto i pomidorkami na patelni.
Pesto do makaronu z awokado, szpinaku i orzechów to nie tylko solidna dawka energii, to również bomba witaminowa. To proste danie to bogate źródło białka roślinnego, magnezu, potasu i wielu cennych witamin.
Przepis na makaron z pesto z awokado
Składniki na 2 porcje:
-
awokado
-
ząbek czosnku
-
garść liści szpinaku
-
sok z cytryny
-
15 g orzechów piniowych lub nerkowca
-
2 łyżki startego parmezanu
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
ulubiony makaron
-
pomidorki koktajlowe
-
sól, pieprz
Jak zrobić makaron z pesto z awokado?
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Awokado obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie zblenduj go na gładką masę z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny, orzechami, szpinakiem, dopraw solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, podsmaż chwilę na patelni. Dodaj makaron razem z pesto i smaż chwilę na mocnym ogniu, stale mieszając i podaj, smacznego.
Czy wiesz, że pesto możesz zrobić również z liści rzodkiewki ? Smakuje obłędnie, a nic się nie zmarnuje. Przygotuj również pesto z czosnku niedźwiedziego , jest zdrowe i bardzo aromatyczne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
-
Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia
-
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos
Źródło: stylzycia.radiozet.pl