Smakosze.pl
Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

canva/PeteerS

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jajecznica po angielsku na bekonie to zastrzyk energii z samego rana. Jest świetnym pomysłem na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie, które rozbudzi nas lepiej niż kawa. Jajecznica po angielsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika bekonu.

Angielskie śniadania są konkretnymi potrawami, które mają zapewnić nam solidną porcję energii na wiele godzin. Składają się głównie z jajek podanych w różnej formie, bekonu, grzanek i warzyw. Jednym z takich śniadań jest jajecznica po angielsku na bekonie.

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

CZYTAJ DALEJ

Jajecznica po angielsku jest puszysta, pożywna i pełna smaku. Smażony na maśle boczek jest chrupiący i rewelacyjnie podkreśla aromat całego dania. Do jajecznicy dodajmy również szczypiorek i podajmy ją z grzanką lub świeżymi pomidorami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyciągania pokruszonych fragmentów skorupek z potrawy. Niekiedy jajko może być również zepsute, a jeśli wbijemy je od razu do reszty składników, cała jajecznica po angielsku będzie do wyrzucenia.

Jajecznica po angielsku na bekonie

Składniki na 2 porcje:

  • 5 jajek

  • kawałek boczku

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • odrobina mleka (opcjonalnie)

Jak zrobić jajecznicę po angielsku?

Jajka umyj i wbij do miseczki, dodaj posiekany szczypiorek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Możesz je wzbogacić również o mleko. Wówczas jajecznica będzie bardziej aksamitna. Z boczku odetnij grubą skórę, resztę pokrój na cienkie plasterki.

Boczek podsmaż na suchej patelni, tak żeby wytopić tłuszcz. Gdy będzie już chrupiący, na patelnię wlej rozmącone jajka i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jajka są idealne na śniadanie - jajecznica ze szpinakiem i omlet z szynką i serem to szybkie dania, które dostarczą energii na wiele godzin.

Smażenie bekonu

canva/kittimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >