Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia
Jajecznica po angielsku na bekonie to zastrzyk energii z samego rana. Jest świetnym pomysłem na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie, które rozbudzi nas lepiej niż kawa. Jajecznica po angielsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika bekonu.
Angielskie śniadania są konkretnymi potrawami, które mają zapewnić nam solidną porcję energii na wiele godzin. Składają się głównie z jajek podanych w różnej formie, bekonu, grzanek i warzyw. Jednym z takich śniadań jest jajecznica po angielsku na bekonie.
Jajecznica po angielsku jest puszysta, pożywna i pełna smaku. Smażony na maśle boczek jest chrupiący i rewelacyjnie podkreśla aromat całego dania. Do jajecznicy dodajmy również szczypiorek i podajmy ją z grzanką lub świeżymi pomidorami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyciągania pokruszonych fragmentów skorupek z potrawy. Niekiedy jajko może być również zepsute, a jeśli wbijemy je od razu do reszty składników, cała jajecznica po angielsku będzie do wyrzucenia.
Jajecznica po angielsku na bekonie
Składniki na 2 porcje:
5 jajek
kawałek boczku
szczypiorek
sól, pieprz
odrobina mleka (opcjonalnie)
Jak zrobić jajecznicę po angielsku?
Jajka umyj i wbij do miseczki, dodaj posiekany szczypiorek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Możesz je wzbogacić również o mleko. Wówczas jajecznica będzie bardziej aksamitna. Z boczku odetnij grubą skórę, resztę pokrój na cienkie plasterki.
Boczek podsmaż na suchej patelni, tak żeby wytopić tłuszcz. Gdy będzie już chrupiący, na patelnię wlej rozmącone jajka i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jajka są idealne na śniadanie - jajecznica ze szpinakiem i omlet z szynką i serem to szybkie dania, które dostarczą energii na wiele godzin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos