Makaron z pesto z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje
Liście rzodkiewki bardzo często wyrzucamy, swoją uwagę koncentrując na smakowitym korzeniu. Tymczasem lekko kłujące zielone fragmenty warzywa mogą stanowić bazę do aromatycznego i pełnego smaku pesto, które idealnie smakuje z ciepłym makaronem i odrobiną sera. Koniecznie spróbujcie.
Rzodkiewka jest smakowitym warzywem, które często trafia na kanapki czy do mizerii . Niektórzy też kiszą te piękne, nieco pikantne korzenie. Większość z nas natomiast wyrzuca liście , nierzadko już przy zakupie zostawiając je u sprzedawcy. Tymczasem jest to doskonały materiał na prosty i łatwy w przygotowaniu posiłek. Wystarczy dodać kilka produktów, które i tak pewnie macie w kuchni.
Przepis na wyśmienity makaron z pesto z liśćmi rzodkiewki
Składniki:
-
spora garść liści rzodkiewki
-
1 duży ząbek czosnku
-
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
-
1 łyżka orzeszków pinii
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
2 garście suchego, ulubionego makaronu
-
ulubiony ser żółty
Przygotowanie makaronu z pesto z liści rzodkiewki:
Makaron przyrządzamy według instrukcji w wersji al dente. W międzyczasie w wysokim pojemniku blendujemy umyte liście rzodkiewki, pozbawiony łupiny czosnek orzechy pinii oraz sól.
Pesto łączymy z ciepłym makaronem, a następnie całość przenosimy na talerze. Wierzch posypujemy startym serem i podajemy. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przyrządzania pesto z liści rzodkiewki:
-
Oryginalnie pesto jest warzywnym sosem zawierającym ser. Możemy zatem pokusić się o zblendowanie nabiału wraz z liśćmi. Jeśli się na to zdecydujemy, dodajmy do masy nieco soku z cytryny, wody lub ciut więcej oleju. Masa wyjdzie bardziej kremowa.
-
Wegańską wersję makaronu uzyskamy, posypując go nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Mają przyjemny serowy posmak.
-
Makaron z pesto z liśćmi rzodkiewki można też podać z dodatkiem innych warzyw. Świetnie pasują tutaj świeże pomidory malinowe.
-
W wersji budżetowej tego pesto orzeszki pinii można zastąpić innym chrupiącym dodatkiem. Sprawdzą się orzechy włoskie, a także pestki słonecznika lub dyni.
Źródło zdjęcia: canva/Stitchik Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hiszpański omlet z ziemniakami. Przepis krok po kroku
-
Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak
Źródło: lekkibrzusio.blogspot