Smakosze.pl Przepisy Makaron z pesto z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje
canva/aerogondo

Makaron z pesto z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje

10 czerwca 2022

Liście rzodkiewki bardzo często wyrzucamy, swoją uwagę koncentrując na smakowitym korzeniu. Tymczasem lekko kłujące zielone fragmenty warzywa mogą stanowić bazę do aromatycznego i pełnego smaku pesto, które idealnie smakuje z ciepłym makaronem i odrobiną sera. Koniecznie spróbujcie.

Rzodkiewka jest smakowitym warzywem, które często trafia na kanapki czy do mizerii . Niektórzy też kiszą te piękne, nieco pikantne korzenie. Większość z nas natomiast wyrzuca liście , nierzadko już przy zakupie zostawiając je u sprzedawcy. Tymczasem jest to doskonały materiał na prosty i łatwy w przygotowaniu posiłek. Wystarczy dodać kilka produktów, które i tak pewnie macie w kuchni.

Przepis na wyśmienity makaron z pesto z liśćmi rzodkiewki

Składniki:

  • spora garść liści rzodkiewki

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 1 łyżka orzeszków pinii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 garście suchego, ulubionego makaronu

  • ulubiony ser żółty

Przygotowanie makaronu z pesto z liści rzodkiewki:

Makaron przyrządzamy według instrukcji w wersji al dente. W międzyczasie w wysokim pojemniku blendujemy umyte liście rzodkiewki, pozbawiony łupiny czosnek orzechy pinii oraz sól.

Pesto łączymy z ciepłym makaronem, a następnie całość przenosimy na talerze. Wierzch posypujemy startym serem i podajemy. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przyrządzania pesto z liści rzodkiewki:

  • Oryginalnie pesto jest warzywnym sosem zawierającym ser. Możemy zatem pokusić się o zblendowanie nabiału wraz z liśćmi. Jeśli się na to zdecydujemy, dodajmy do masy nieco soku z cytryny, wody lub ciut więcej oleju. Masa wyjdzie bardziej kremowa.

  • Wegańską wersję makaronu uzyskamy, posypując go nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Mają przyjemny serowy posmak.

  • Makaron z pesto z liśćmi rzodkiewki można też podać z dodatkiem innych warzyw. Świetnie pasują tutaj świeże pomidory malinowe.

  • W wersji budżetowej tego pesto orzeszki pinii można zastąpić innym chrupiącym dodatkiem. Sprawdzą się orzechy włoskie, a także pestki słonecznika lub dyni.

Liście rzodkiewki można wykorzystać do przyrządzenia pesto
Liście rzodkiewki można wykorzystać do przyrządzenia pesto

Źródło zdjęcia: canva/Stitchik Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekkibrzusio.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy