Smakosze.pl Przepisy Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych składnik, który każdy pomija. Wychodzą doskonałe
Fot. Canva/peredniankina, Facebook/Robert Makłowicz

Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych składnik, który każdy pomija. Wychodzą doskonałe

7 października 2024

Placki ziemniaczane od lat cieszą się powodzeniem wśród Polaków. Jednak te z przepisu Roberta Makłowicza mogą zaskoczyć. Wszystko przez jeden składnik, który trafia do masy. Z nim danie jest lepsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane, czyli dodaj drożdże

Placki ziemniaczane to danie, za którym przepadają mali i duzi smakosze. Proste w wykonaniu wyróżnia się smakiem i chrupkością . Kilka składników, czyli jajko, ziemniaki, sól i cebula zapewniają pyszny efekt na talerzu. Do takiego składu właściwie wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni.

Jednak Robert Makłowicz placki ziemniaczane przyrządza inaczej. Znany krytyk kulinarny do masy dodaje drożdże. Jaki jest tego efekt? Placki ziemniaczane wychodzą puszyste i mięciutkie . Takie danie wyjątkowo syci i pysznie smakuje. Robert Makłowicz do masy dodaje też już zeszkloną cebulkę.

rozczyn
Fot. Canva/Ann_Zhuravleva
Moja mama podała na obiad zupę z przepisu Strzelczyka. W życiu lepszej nie jadłam

Jak zrobić placki ziemniaczane z przepisu Roberta Makłowicza?

Składniki:

  • 16 ziemniaków
  • 400 ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od pokruszenia drożdży w misce, wsypania mąki, cukru i wlania letniego mleka. Składniki wymieszaj . Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż na sitko i opłucz gorącym mlekiem.

Dokładnie odciśnij i przełóż do miski. Dodaj rozczyn i wymieszaj. Cebulę zeszklij na maśle i dołóż do ziemniaków. Wszystko wymieszaj. Wsyp mąkę, sól, pieprz i wyrób ciasto . Placki smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.

Placki ziemniaczane puszyste i pyszne

Po usmażeniu placki ziemniaczane wyjmij na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Placki ziemniaczane na drożdżach wychodzą bardzo smaczne. Są bardziej puszyste i mięciutkie niż tradycyjne placki ziemniaczane.

Dodatek zeszklonej cebulki do masy też dodaje im niezwykłego smaku. Dlatego wypróbuj przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie. Będzie idealne na jesienny obiad. Puszyste placki ziemniaczane zjesz z apetytem i sięgniesz po dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kluski z 3 składników. Polecaliśmy też sposób na usunięcie spalenizny z garnków.

placki ziemniaczane
Fot. Canva/Azurita

Źródło: pysznosci.pl

Zaczęło się dziś rano. Biedronka poszła na całość
Weź z kuchni i wetrzyj w dłonie. Sucha skóra będzie przeszłością
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy