Moja mama podała na obiad zupę z przepisu Strzelczyka. W życiu lepszej nie jadłam
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka po prostu mnie zachwyciła. Danie jest smaczne, pożywne i pełne mięsa oraz warzyw. Taka zupa najlepiej smakuje jesienią, bo wspaniale rozgrzewa, a do tego jest prosta w przygotowaniu.
Jesienna zupa pełna pyszności
Ostatnio spotkała mnie bardzo miła kulinarna niespodzianka. Moja mama ugotowała zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Czegoś tak smacznego dawno nie jadłam. Zupa, a właściwie danie jednogarnkowe pełne było mięsa, warzyw i jesiennych kolorów.
Danie wspaniale smakuje i doskonale rozgrzewa. Gotuje się je na wieprzowinie, kiełbasie i boczku. Do tego czerwona papryka, czosnek i ogórki kiszone. Wychodzi obiad, że palce lizać. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Weź z kuchni i wetrzyj w dłonie. Sucha skóra będzie przeszłościąJak ugotować zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 600 g mięsa wieprzowego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 2 plastry boczku wędzonego
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ litra rosołu lub wody
- 4 kiszone papryki
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia mięsa w cienkie paski. Przełóż je do miski, dopraw solą i pieprzem. Wsyp czerwoną paprykę i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Boczek drobno pokrój i wrzuć na patelnię. Dołóż pokrojoną kiełbasę, a następnie wyjmij do miseczki.
Pokrój paprykę, mięso wrzuć na patelnię. Pokrój też cebulę i dodaj ją do mięsa na patelni. Posiekaj czosnek, a do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy. Podsmażony będzie bardzo smaczny i aromatyczny. Składniki wymieszaj. Na patelnię dołóż pomidory z puszki, paprykę, boczek i kiełbasę.
Obiad jednogarnkowy pyszny i pożywny
Na patelnię dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlej rosół i wszystko duś pod przykryciem około 60 minut. Po upływie tego czasu wkrój ogórki kiszone pokrojone w słupki. Wlej trochę wody z ogórków, która wzbogaci smak.
Przykryj jeszcze na 5 minut. Następnie danie podawaj z pieczywem. Taki obiad jednogarnkowy od Tomasza Strzelczyka wychodzi niezwykle pyszny i pożywny. Danie jest pełne kolorów, aromatu i będzie idealne na jesień. Wypróbuj ten przepis, bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kolację z ciasta francuskiego. Polecaliśmy przepis na naleśniki prawie bez mąki, za to z twarogiem.