Smakosze.pl Przepisy Makłowicz dodaje do sernika tanie warzywo. To patent naszych prababek
Fot. Instagram/robertmaklowicz_official; Canva/Hans

Makłowicz dodaje do sernika tanie warzywo. To patent naszych prababek

19 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Robert Makłowicz zaskoczył ze swoim przepisem na sernik. Do tego ulubionego ciasta Polaków dodaje warzywo! Ten patent stosowano już dawno. Dowiedz się, co daje ten składnik i poznaj autorski przepis znanego kucharza. Już nigdy nie przyrządzisz tego deseru inaczej.

Sernik królem polskich ciast

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Dla wielu nie ma lepszego sposobu na deser. Jakiś czas temu swoim przepisem na to ciasto podzielił się Robert Makłowicz. Ten ceniony kucharz dodaje do masy serowej jeden zaskakujący składnik.

Dzięki niemu ciasto wychodzi doskonałe i gwarantuję ci, że już nigdy nie przygotujesz tego ciasta inaczej. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaki to produkt oraz autorski przepis kucharza.

rozgniatanie ziemniaków.jpg
Fot. Canva/Jannissimo
Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser powinien dostać medal

Makłowicz dodaje jeden składnik

Robert Makłowicz w składnikach do swojego przepisu umieścił ziemniaki. Choć warzywo dodane do ciasta może dziwić, ma swoje zastosowanie. Okazuje się, że spora zawartość skrobi w ziemniakach zapobiega opadaniu sernika. A przy okazji jest odpowiednio wilgotny i puszysty. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej i dodaj ziemniaki do ciasta. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Trzymaj się proporcji, a ciasto wyjdzie doskonałe.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 1 kg sera twarogowego
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 cytryna
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • masło
  • mąka

Przepis na sernik od Makłowicza

Do miski włóż twaróg oraz ziemniaki. Wsyp cukier puder oraz dodaj żółtka. Do drugiej miski wlej białka oraz wsyp szczyptę soli. Ubij je na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj je na jednolite ciasto.

Dodaj esencję waniliową oraz rodzynki. Ponownie wymieszaj składniki. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp ją mąką. Przełóż do niej ciasto i równomiernie je rozprowadź. Sernik piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut . Ciasto pozostaw do wystygnięcia, a później krój je na kawałki i podawaj na deser.

serni k.jpg
Fot. Canva/karoinne
Wlej do naleśników zamiast wody lub mleka. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Robię dziurę w ziemniaku i kładę w łazience. Brzmi dziwnie, ale rozwiązuje irytujący problem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy