Makłowicz dodaje do sernika tanie warzywo. To patent naszych prababek
Robert Makłowicz zaskoczył ze swoim przepisem na sernik. Do tego ulubionego ciasta Polaków dodaje warzywo! Ten patent stosowano już dawno. Dowiedz się, co daje ten składnik i poznaj autorski przepis znanego kucharza. Już nigdy nie przyrządzisz tego deseru inaczej.
Sernik królem polskich ciast
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Dla wielu nie ma lepszego sposobu na deser. Jakiś czas temu swoim przepisem na to ciasto podzielił się Robert Makłowicz. Ten ceniony kucharz dodaje do masy serowej jeden zaskakujący składnik.
Dzięki niemu ciasto wychodzi doskonałe i gwarantuję ci, że już nigdy nie przygotujesz tego ciasta inaczej. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaki to produkt oraz autorski przepis kucharza.
Makłowicz dodaje jeden składnik
Robert Makłowicz w składnikach do swojego przepisu umieścił ziemniaki. Choć warzywo dodane do ciasta może dziwić, ma swoje zastosowanie. Okazuje się, że spora zawartość skrobi w ziemniakach zapobiega opadaniu sernika. A przy okazji jest odpowiednio wilgotny i puszysty. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej i dodaj ziemniaki do ciasta. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Trzymaj się proporcji, a ciasto wyjdzie doskonałe.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 1 kg sera twarogowego
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 8 żółtek
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 cytryna
- 4 białka
- szczypta soli
- garść rodzynek
- masło
- mąka
Przepis na sernik od Makłowicza
Do miski włóż twaróg oraz ziemniaki. Wsyp cukier puder oraz dodaj żółtka. Do drugiej miski wlej białka oraz wsyp szczyptę soli. Ubij je na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj je na jednolite ciasto.
Dodaj esencję waniliową oraz rodzynki. Ponownie wymieszaj składniki. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp ją mąką. Przełóż do niej ciasto i równomiernie je rozprowadź. Sernik piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut . Ciasto pozostaw do wystygnięcia, a później krój je na kawałki i podawaj na deser.