Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser powinien dostać medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.09.2024 19:58

Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser powinien dostać medal

deser
Fot. YouTube/appetizing.baking

Jabłka i ciasto francuskie to połączenie doskonałe. Z tych dwóch produktów powstaje wyśmienity deser. Cieszy oko i błyskawicznie znika z talerzy. Zrobisz go z przepisu łatwego i szybkiego. 

Jabłka w cieście francuskim podaj na deser

Masz ochotę na coś pysznego? W takim razie pokrój jabłka i zawiń w ciasto francuskie. Do tego trochę cukru i odrobina cynamonu. Jaki będzie efekt tej receptury? Dzięki niej upieczesz ciastka z jabłkami. Formą przypominają ślimaki i aż proszą się, by ich skosztować.

Z kilku składników powstaje deser pyszny i prosty. Ślinka sama cieknie na jego widok. Taki smakołyk jest w zasięgu każdego. Ta szybka receptura jest warta polecenia i zasługuje na medal. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Appetizing.tv-Baking Recipes. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

deser
Fot. YouTube/appetizing.baking
Robię dziurę w ziemniaku i kładę w łazience. Brzmi dziwnie, ale rozwiązuje irytujący problem

Jak upiec jabłka w cieście francuskim?

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie deseru zacznij od umycia i obrania jabłek. Wytnij gniazda nasienne i owoce pokrój w niezbyt grube plasterki. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, ułóż na nim plasterki jabłek i oprósz cukrem. Ciasto z jabłkami zawiń ciasno w rulon. Roladę pokrój w 2-centymetrowe kawałki.

 Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posyp cukrem i oprósz cynamonem. Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Po upływie tego czasu ciastka z jabłkami są gotowe do podania. 

Deser, który pokocha cała rodzna

Ciasto francuskie z jabłkami smakuje obłędnie. Wychodzi wyjątkowo pyszne i delikatne. Smak jabłek i cynamonu znakomicie łączy się z ciastem francuskim. Każdy chętnie sięgnie po taki smakołyk. Zaletą przepisu jest prostota i szybkość wykonania.

Z kilku produktów wyczarujesz doskonały deser. Będzie w sam do kawy lub herbaty. Pyszny i delikatny będzie smakował małym i dużym łasuchom. Trudno mu się oprzeć. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyśmienite śliwki w occie. Radziliśmy, co dodać do jarzynowej, by wyszła jeszcze smaczniejsza.

deser
Fot. YouTube/appetizing.baking