Smakosze.pl Przepisy Makłowicz nie robi zwykłej szczawiowej. W prosty sposób zmienia ją w wykwintne danie
Canva / Getty Images; Instagram @robertmaklowicz_official

Makłowicz nie robi zwykłej szczawiowej. W prosty sposób zmienia ją w wykwintne danie

3 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Robert Makłowicz jest znanym koneserem dobrej kuchni. Każdą, nawet najprostszą potrawę potrafi zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wiemy, jaki jest przepis na jego ulubioną zupę szczawiową. Pochodzący z Ukrainy „zielony barszcz" wynosi to popularne danie na zupełnie nowy poziom.

Ukochana wersja zupy szczawiowej Makłowicza ma swoje korzenie za naszą wschodnią granicą

Tradycyjna zupa szczawiowa jest bardzo prostą potrawą. Składa się na nią wywar, przyprawy oraz oczywiście liście szczawiu. Zielony barszcz, mimo, że nadal nieskomplikowany, wzbogacony jest pewnymi pomysłowymi dodatkami. Nad finalnym smakiem zupy rozpływa się sam Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego konta na Instagramie.

Co znajdziemy w ukraińskiej wersji zupy szczawiowej. Danie zachwyca posmakiem ziół, takich jak szczypiorek, koperek i botwina. Ponadto przepis ten nie może obejść się bez dojrzałego czerwonego pomidora. Intryguje Was sam opis? Poczekajcie, aż spróbujemy efektu końcowego.

Gessler nie wyobraża sobie jajecznicy bez tego składnika. Gwarancja puszystości

Przepis na zupę szczawiową od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • ok. 70 dag mięsa z kaczki
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek botwiny (liście)
  • 1 pomidor
  • świeży koperek
  • 1 pęczek szczawiu
  • świeży szczypiorek
  • 100 ml śmietany
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • Sól
  • Pieprz

Jak ugotować zaskakującą ukraińską wersję zupy szczawiowej?

Przygotuj wywar do zupy szczawiowej . W tym celu kacze mięso włóż do dużego garnka i zalej wodą . Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 60 minut, zbierając w międzyczasie szumowiny z powierzchni płynu . Po upływie wymaganego czasu wywar odstaw do ostudzenia .

Cebulę posiekaj, a marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki . Z zimnego wywaru na zupę szczawiową zbierz nadmiar tłuszczu . Rozgrzej go na patelni i podsmaż na nim przygotowane warzywa na zupę szczawiową . Jeśli uzyskanego tłuszczu jest zbyt mało, uzupełnij jego ilość masłem .

Wywar ponownie podgrzej, a kiedy zacznie się gotować, dodaj do niego podsmażone warzywa . W międzyczasie umyj i pokrój drobno szczaw i botwinę . Składniki te dorzuć do garnka z zupą szczawiową. Dołóż do niej również startego na tarce pomidora, a także sól i pieprz do smaku .

Tuż przed zakończeniem gotowania dodaj do zupy szczawiowej posiekany szczypiorek i koperek . W osobnym garnuszku ugotuj na twardo jajka . Zupę podawaj z kleksem śmietany oraz ćwiartką ugotowanego jajka . Potrawa idealnie smakuje z ciemnym pieczywem oraz soloną słoniną . Czy wiesz, jak skutecznie pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu ? Takiej szczawiowej z ziemniakami jeszcze nie mieliście okazji kosztować .

gotowa zupa szczawiowa.png
Canva / KSevchenko

Źródło: gotujmy

Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem
Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy