Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem
Żaden majonez, śmietana i oliwa. Tomasz Strzelczyk zalewa surówkę z ogórków oraz kapusty aromatycznym domowym sosem czosnkowym. Jest on przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Wszystkie składniki są łatwodostępne, zatem pozostaje tylko zabrać się do pracy.
Surówka z kapusty i ogórka z aromatycznym sosem czosnkowym jest hitem
Tomasz Strzelczyk od lat proponuje wyjątkowe przepisy z smacznych, sezonowych składników. Zapomnij o nudzie w kuchni! Świeże ogórki oraz kapusta zalane pysznym sosem na bazie jogurtu greckiego z pewnością przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym podniebieniom.
Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitemPrzepis na surówkę z kapusty i ogórków autorstwa Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 300 g świeżej kapusty
- 1 ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekamy i lekko solimy. Dorzucamy do niej pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekrawamy wzdłuż ogórek, pozbawiając go gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. A następnie, dodajemy go do kapusty.
Całość mieszamy z jogurtem greckim i doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Smacznego!
Z czym podać surówkę?
Surówka idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych lub wegetariańskich dań obiadowych. Naszym zdaniem będzie wspaniale komponować się m.in. z pieczonymi ziemniakami (przepis znajdziecie tutaj) oraz z aromatyczną karkówką (polecamy patent Okrasy)
źródło: T.Strzelczyk, Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, wyd. Znak