Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem
Monika Dec
Monika Dec 01.05.2023 19:30

Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

None
instagram/@oddaszfartucha i canva/HandmadePictures

Żaden majonez, śmietana i oliwa. Tomasz Strzelczyk zalewa surówkę z ogórków oraz kapusty aromatycznym domowym sosem czosnkowym. Jest on przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Wszystkie składniki są  łatwodostępne, zatem pozostaje tylko zabrać się do pracy.

Surówka z kapusty i ogórka z aromatycznym sosem czosnkowym jest hitem

Tomasz Strzelczyk od lat proponuje wyjątkowe przepisy z smacznych, sezonowych składników. Zapomnij o nudzie w kuchni! Świeże ogórki oraz kapusta zalane pysznym sosem na bazie jogurtu greckiego z pewnością przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym podniebieniom.

Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitem

Przepis na surówkę z kapusty i ogórków autorstwa Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g świeżej kapusty
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy i lekko solimy. Dorzucamy do niej pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekrawamy wzdłuż ogórek, pozbawiając go gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. A następnie, dodajemy go do kapusty.

Całość mieszamy z jogurtem greckim i doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Smacznego!

Z czym podać surówkę?

Surówka idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych lub wegetariańskich dań obiadowych. Naszym zdaniem będzie wspaniale komponować się m.in. z pieczonymi ziemniakami (przepis znajdziecie tutaj) oraz z aromatyczną karkówką (polecamy patent Okrasy

źródło: T.Strzelczyk, Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, wyd. Znak