Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycąca zupa szczawiowa z ziemniakami. Koniecznie pamiętaj o 1 detalu

Sycąca zupa szczawiowa z ziemniakami. Koniecznie pamiętaj o 1 detalu

Sycąca zupa szczawiowa z ziemniakami
canva/peredniankina

Zupa szczawiowa jest sezonowym daniem, którego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Warto się skusić, bo niezwykły smak trudno odtworzyć poza sezonem. Korzystając z niezawodnego patentu, polegającego na dodaniu do zupy nieopłukanych ze skrobi ziemniaków, uzyskamy idealną konsystencję i pozostaniemy syci na długo. Spróbujcie koniecznie.

Zupa szczawiowa ma wielu amatorów. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto podać ją z jajkiem. Podpowiadaliśmy też jak zamienić pozostały szczaw w pyszny placek z cukinią. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na smakowity klasyk z dodatkiem ziemniaków. Aromatyczne danie o przyjemnie gęstej konsystencji jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie?

Przepis na doskonałą zupę szczawiową z ziemniakami

Składniki:

  • 400 g świeżego szczawiu

  • 2 litry domowego bulionu warzywnego

  • 3 średniej wielkości ziemniaki

  • 3 pełne łyżki śmietany 18%

  • 3 ugotowane na twardo jaja do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zupy szczawiowej;

Do większego garnka wlewamy bulion i zagotowujemy go. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Świeży szczaw płuczemy i pozbawiamy ogonków. Osuszamy go i rozdrabniamy.

Dodajemy go do gorącego bulionu wraz z ziemniakami. Całość gotujemy przez kilka minut przy średniej mocy palnika. W miseczce umieszczamy śmietanę i łączymy ją z kilkoma łyżkami wywaru.

Zahartowany w ten sposób nabiał wlewamy ją do garnka. Danie gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy je solą oraz pieprzem. Podajemy z pokrojonymi w kostkę lub ósemki jajkami na twardo. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przyrządzenia zupy szczawiowej:

  • Jeżeli nie macie pewności, że szybko zjecie danie, warto dodać śmietanę dopiero na talerzu. Zupę bez nabiału można dłużej przechować w lodówce.

  • Wegańska wersja potrawy wymaga pominięcia jajka i zastąpienia śmietany produktem sojowym. Jest jednak równie smaczna.

Zupa szczawiowa bez śmietany pozostanie świeża nieco dłużej
Zupa szczawiowa bez śmietany pozostanie świeża nieco dłużej

Źródło zdjęcia: canva/EBlokhina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps