Makłowicz robi 1 rzecz z jajkami do masy na mielone. Jego kotlety wychodzą bajecznie puszyste
Jak zrobić kotlety mielone inaczej? Wystarczy, że to ulubione danie Polaków przygotujesz sposobem Roberta Makłowicza. Patent jest łatwy, a kotlety wychodzą po prostu doskonałe. Zrobisz je raz, a będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.
Makłowicz ze swoim patentem na kotlety mielone inaczej
Kotlety mielone są jednym z ulubionych dań Polaków. Wydawać by się mogło, że w tradycyjnym przepisie nie wiele jest do zmiany, aż tu nagle słynny Robert Makłowicz przedstawia swój przepis. Podróżnik i dziennikarz przygotowuje je zupełnie inną metodą. Dzięki niej kotlety mają o wiele puszystszą konsystencję, a przy okazji są delikatniejsze w smaku.
To wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania jajek i mięsa, którego używa ceniony kucharz. O wszystkich szczegółach i składnikach dowiesz się z dalszej części artykułu. Poniżej dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety mielone inaczej.
Nie wbijaj jajek do mięsa- zrób kotlety mielone inaczej
Zazwyczaj przygotowanie kotletów mielonych wygląda mniej więcej tak. Jajka wbija się do miski z mięsem, a następnie miesza się z innymi składnikami. Makłowicz robi to jednak w zupełnie inny sposób. Najpierw oddziela białka od żółtek. Te pierwsze ubija na sztywno, natomiast żółtka uciera z masłem. Dopiero w takiej postaci dodaje je do mięsa.
Kotlety mielone inaczej z przepisu Makłowicza wyróżnia coś jeszcze. Kucharz przygotowuje je z filetu z indyka, a nie z wieprzowiny. Dzięki temu kotlety smakują zaskakująco i delikatnie. Potrzebne będą także składniki z listy umieszczone poniżej. Przygotuj je wszystkie, a później zapoznaj się z przepisem.
Składniki:
- 600 g filetu z indyka
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
- pieprz
- sól
Przepis Makłowicza na kotlety mielone
Do małej miski wlej mleko i zanurz w nim bułkę. Gdy nasiąknie, odciśnij ją i razem z mięsem przepuść przez maszynkę. Jajka przygotuj według instrukcji z powyższego akapitu.
Utarte żółtka z masłem dodaj do masy. Wsyp drobno posiekany koperek i dodaj ubite białka. Całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj na jednolitą masę.
Uformuj z niej kotlety i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej klarowane masło i ułóż na niej kotlety.
Smaż je z dwóch stron, do momentu zbrązowienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad, a ich smak docenią wszyscy. Sprawdź, jak nie mrozić grzybów oraz dowiedz się, jakiej kawy unikać .