Smakosze.pl Przepisy Makłowicz robi 1 rzecz z jajkami do masy na mielone. Jego kotlety wychodzą bajecznie puszyste
Fot. canva/Ra, Instagram/robertmaklowicz_official

Makłowicz robi 1 rzecz z jajkami do masy na mielone. Jego kotlety wychodzą bajecznie puszyste

6 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jak zrobić kotlety mielone inaczej? Wystarczy, że to ulubione danie Polaków przygotujesz sposobem Roberta Makłowicza. Patent jest łatwy, a kotlety wychodzą po prostu doskonałe. Zrobisz je raz, a będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.

Makłowicz ze swoim patentem na kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone są jednym z ulubionych dań Polaków. Wydawać by się mogło, że w tradycyjnym przepisie nie wiele jest do zmiany, aż tu nagle słynny Robert Makłowicz przedstawia swój przepis. Podróżnik i dziennikarz przygotowuje je zupełnie inną metodą. Dzięki niej kotlety mają o wiele puszystszą konsystencję, a przy okazji są delikatniejsze w smaku.

To wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania jajek i mięsa, którego używa ceniony kucharz. O wszystkich szczegółach i składnikach dowiesz się z dalszej części artykułu. Poniżej dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety mielone inaczej.

ubijanie białek.jpg
Fot. Canva/annacinaroglu
Zamówił pierogi na kultowym targowisku. Przekroił jednego i od razu to poczuł

Nie wbijaj jajek do mięsa- zrób kotlety mielone inaczej

Zazwyczaj przygotowanie kotletów mielonych wygląda mniej więcej tak. Jajka wbija się do miski z mięsem, a następnie miesza się z innymi składnikami. Makłowicz robi to jednak w zupełnie inny sposób. Najpierw oddziela białka od żółtek. Te pierwsze ubija na sztywno, natomiast żółtka uciera z masłem. Dopiero w takiej postaci dodaje je do mięsa.

Kotlety mielone inaczej z przepisu Makłowicza wyróżnia coś jeszcze. Kucharz przygotowuje je z filetu z indyka, a nie z wieprzowiny. Dzięki temu kotlety smakują zaskakująco i delikatnie. Potrzebne będą także składniki z listy umieszczone poniżej. Przygotuj je wszystkie, a później zapoznaj się z przepisem.

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek koperku
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
  • pieprz
  • sól

Przepis Makłowicza na kotlety mielone

Do małej miski wlej mleko i zanurz w nim bułkę. Gdy nasiąknie, odciśnij ją i razem z mięsem przepuść przez maszynkę. Jajka przygotuj według instrukcji z powyższego akapitu.

Utarte żółtka z masłem dodaj do masy. Wsyp drobno posiekany koperek i dodaj ubite białka. Całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj na jednolitą masę.

Uformuj z niej kotlety i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej klarowane masło i ułóż na niej kotlety.

Smaż je z dwóch stron, do momentu zbrązowienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad, a ich smak docenią wszyscy. Sprawdź, jak nie mrozić grzybów oraz dowiedz się, jakiej kawy unikać .

smażenie kotletów.jpg
Fot. Canva/liubomirt
Weź ziemniaki z obiadu i przygotuj pyszny farsz. Cała rodzina będzie prosić o dokładkę
Schabowe robię tak, jak moja babcia. Nie ma w nich grama mięsa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy