Smakosze.pl Przepisy Makłowicz robi frytki inaczej niż wszyscy. Rodzaj ziemniaków ma znaczenie
Canva / vinicef ; Instagram @robertmaklowicz_official

Makłowicz robi frytki inaczej niż wszyscy. Rodzaj ziemniaków ma znaczenie

31 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przyrządzenie domowych frytek wydaje się być banalną sprawą. Wystarczy pokroić ziemniaki, wrzucić je na tłuszcz lub do pieca i gotowe. Robert Makłowicz udowadnia jednak, że danie to jest dużo bardziej złożone, niż się wielu osobom wydaje. Możecie się o tym przekonać, poznając jego przepis na popularną przekąskę.

Makłowicz robi frytki inaczej, niż wszyscy

We frytkach Roberta Makłowicza, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego Instagrama najważniejsze są ziemniaki. Uwielbiany kucharz wybiera w tym celu warzywa oznaczone typem C. Zawierają one mało wody, za to dużo skrobi, dzięki czemu przyrządzone z nich frytki będą kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Pokrojone w nieco grubsze niż zazwyczaj słupki nie rozpadną się także podczas obróbki cieplnej.

Jeśli o samą obróbkę chodzi, Makłowicz swoje frytki smaży aż 2 razy. Sposób ten podpatrzył u mistrzów tej przekąski, czyli Belgów. Dwuetapowe smażenie gwarantuje, że warzywa nie wchłoną takiej ilości tłuszczu jak te przyrządzane w standardowy sposób. Koniecznie przekonajcie się o tym wypróbowując poniższą recepturę.

Zamówiła 2 kebaby w Gdańsku. Gdy przyszło do płacenia rachunku, natychmiast chwyciła za aparat

Przepis na idealne frytki od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka cukru
  • zimna woda
  • termometr

Jak usmażyć cudownie chrupiące domowe frytki?

Przygotuj ziemniaki do przyrządzenia frytek . W tym celu umyj je , obierz i pokrój w grube słupki. W misce naszykuj zimną wodę z rozpuszczonym w niej cukrem . Do naczynia włóż warzywa i odstaw je na 10-15 minut .

Po upływie tego czasu ziemniaki odcedź i osusz . Powstała na nich skorupka zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu oraz sprawi, ze frytki będą chrupiące . Do garnka wlej olej i rozgrzej do temperatury 150 stopni . Jej wysokość kontroluj za pomocą kuchennego termometru .

Do gorącego tłuszczu wrzuć porcję frytek . Zmniejsz ogień i smaż potrawę do momentu, aż na warzywach stworzy się skorupka . Odpowiednio podsmażone frytki poznasz po białawej lub lekko żółtej barwie . Wtedy wyjmij jej i odsącz za pomocą ręcznika papierowego .

Olej ponownie rozgrzej, tym razem do 180 stopni . Włóż od niego frytki i smaż na rumiano . Kiedy zrobią się apetycznie złociste wyjmij je i rozłóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął zbędny tłuszcz . Idealnie usmażone frytki podawaj na belgijską modłę w towarzystwie majonezu . Makłowicz zna niezawodny sposób na intensywną i pyszną zupę szczawiową . Frytki z popularnego fast foodu wprawiły youtubera w osłupienie .

frytki z majonezem.png
Canva / nito100

Źródło: newsy.gotujmy

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Polacy go depczą i uważają za chwast, a ma potężne działania. Dodany do rosołu wzmacnia jego właściwości
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy