Smakosze.pl

Canva

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę

31 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Makrela wędzona jest bogata w kwasy omega-3, witaminy i minerały. Oprócz tego jest pyszna i można ją wykorzystać z powodzeniem w kuchni. Jednak ta smaczna ryba wciąż zbyt rzadko gości na stołach Polaków. Warto ją jeść, to samo zdrowie.

Makrela wędzona, smaczna i zdrowa

Makrela wędzona jest znakomitym źródłem białka i kwasów omega-3. Oprócz tego znajdziemy w niej selen, który odpowiada za właściwą pracę tarczycy i wspomaga układ immunologiczny człowieka. Ta ryba pełna jest też fosforu, który jest budulcem kości i zębów oraz zapewnia poprawne funkcjonowanie układu nerwowego.

Makrela wędzona dostarczy nam też sporo magnezu dzięki, którym nasze szare komórki będą świetnie działać. Zyska też na tym nasze serce, magnez wpływa na jego pracę. Ta morska ryby jest też znakomitym źródłem witaminy D3, który usprawnia pracę układu kostnego, mięśniowego, nerwowego. Wpływa też na naszą odporność i zapobiega nadciśnieniu.

zasady dotyczące postu

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos

CZYTAJ DALEJ

Jedz makrelę, dostarczaj witaminy

Wartości odżywcze makreli wędzonej są nieocenione. Ta morska rybna zawiera też witaminy z grupy B, które odpowiadają za produkcję czerwonych krwinek. Natomiast witamina A wpływa na proces widzenia. Jej niedobory mogą wywoływać zaburzenia w widzeniu. Dobroczynne właściwości dla zdrowia ludzi są doceniane na całym świecie. 

100 g makreli wędzonej zawiera 259 kalorii. To bogactwo wartościowego białka i zdrowego tłuszczu. Mięso makreli jest też dobrym zamiennikiem czerwonego mięsa i drobiu. Jaką makrelę najlepiej spożywać? Do wyboru mamy rybę z puszki, świeżą i wędzoną. Zdecydowanie postawmy na tę ostatnią.

Jak jeść makrelę wędzoną?

Z makreli wędzonej możemy przyrządzić wyborną pastę do kanapek. Z dodatkiem cebuli i ogórka kiszonego będzie pysznie smakować. Pasuje też do jajek i pomidorów suszonych. Ta ryba będzie doskonałym składnikiem różnych sałatek. Należy jednak uważać na ości, bo ma ich całkiem sporo. 

Warto, żeby dzieci jadły tę zdrową rybę. Jednak maluchom należy podawać makrelę gotowaną, a nie wędzoną. Tę można wprowadzić do diety dziecka po 3.roku życia. Gotowana makrela ze względu na swoje właściwości odżywcze będzie doskonałym składnikiem diety najmłodszych. Pisaliśmy o paście z makreli. Podawaliśmy też przepis na pierogi z tą rybą. 

makrela wędzona

Źródło: medonet.pl, twojezdrowie.rmf24.pl

kwiaty czarnego bzu

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu

CZYTAJ DALEJ
Tajemniczy przedmiot kuchenny

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >