Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Makrela wędzona jest bogata w kwasy omega-3, witaminy i minerały. Oprócz tego jest pyszna i można ją wykorzystać z powodzeniem w kuchni. Jednak ta smaczna ryba wciąż zbyt rzadko gości na stołach Polaków. Warto ją jeść, to samo zdrowie.
Makrela wędzona, smaczna i zdrowa
Makrela wędzona jest znakomitym źródłem białka i kwasów omega-3. Oprócz tego znajdziemy w niej selen, który odpowiada za właściwą pracę tarczycy i wspomaga układ immunologiczny człowieka. Ta ryba pełna jest też fosforu, który jest budulcem kości i zębów oraz zapewnia poprawne funkcjonowanie układu nerwowego.
Makrela wędzona dostarczy nam też sporo magnezu dzięki, którym nasze szare komórki będą świetnie działać. Zyska też na tym nasze serce, magnez wpływa na jego pracę. Ta morska ryby jest też znakomitym źródłem witaminy D3, który usprawnia pracę układu kostnego, mięśniowego, nerwowego. Wpływa też na naszą odporność i zapobiega nadciśnieniu.
Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głosJedz makrelę, dostarczaj witaminy
Wartości odżywcze makreli wędzonej są nieocenione. Ta morska rybna zawiera też witaminy z grupy B, które odpowiadają za produkcję czerwonych krwinek. Natomiast witamina A wpływa na proces widzenia. Jej niedobory mogą wywoływać zaburzenia w widzeniu. Dobroczynne właściwości dla zdrowia ludzi są doceniane na całym świecie.
100 g makreli wędzonej zawiera 259 kalorii. To bogactwo wartościowego białka i zdrowego tłuszczu. Mięso makreli jest też dobrym zamiennikiem czerwonego mięsa i drobiu. Jaką makrelę najlepiej spożywać? Do wyboru mamy rybę z puszki, świeżą i wędzoną. Zdecydowanie postawmy na tę ostatnią.
Jak jeść makrelę wędzoną?
Z makreli wędzonej możemy przyrządzić wyborną pastę do kanapek. Z dodatkiem cebuli i ogórka kiszonego będzie pysznie smakować. Pasuje też do jajek i pomidorów suszonych. Ta ryba będzie doskonałym składnikiem różnych sałatek. Należy jednak uważać na ości, bo ma ich całkiem sporo.
Warto, żeby dzieci jadły tę zdrową rybę. Jednak maluchom należy podawać makrelę gotowaną, a nie wędzoną. Tę można wprowadzić do diety dziecka po 3.roku życia. Gotowana makrela ze względu na swoje właściwości odżywcze będzie doskonałym składnikiem diety najmłodszych. Pisaliśmy o paście z makreli. Podawaliśmy też przepis na pierogi z tą rybą.
Źródło: medonet.pl, twojezdrowie.rmf24.pl