Polacy go depczą i uważają za chwast, a ma potężne działania. Dodany do rosołu wzmacnia jego właściwości
Bluszczyk kurdybanek zachwyca swym wyglądem. Ma piękne fioletowe kwiaty i pnące się liście. Jednak często jest niszczony i deptany, zachwycali się nim już mieszkańcy Biskupina. Bluszczyk kurdybanek wspiera odporność, zwalcza przeziębienia i reguluje trawienie. Przydaje się jako przyprawa w rosole.
Bluszczyk kurdybanek- piękny, ale niszczony
Bluszczyk kurdybanek występuje w Polsce i jest postrzegany jako chwast. To niesprawiedliwe podejście do tego zioła, które słynie z wielu właściwości prozdrowotnych. Ceniony był już od wielu wieków i korzystano z jego zalet w ziołolecznictwie. Trudno go przeoczyć, bo wzrok przechodnia przykuwa fioletowymi kwiatami i charakterystycznymi liśćmi. Oprócz tego zioło pięknie pachnie.
Jednak jego walory bywają pomijane, a bluszczyk kurdybanek ginie pod stopami. Jest deptany, a należy do tej samej rodziny co tymianek, majeranek i macierzanka. Ma też podobne właściwości lecznicze.
Porażająca cena kurek w Biedronce. Aż masz opór, by je zjeśćZioło, które sprawdza się w kuchni
Bluszczyk kurdybanek warto wykorzystać podczas gotowania. Nadaje potrawom znakomitego smaku i zapachu. Gdy wrzucimy go do rosołu, efekt będzie przepyszny. Nasza zupa będzie smakować wprost obłędnie. Zastąp nim pietruszkę i sam się przekonaj. Oprócz tego, gdy bluszczyk kurdybanek będzie dodatkiem twarożków, czy masełek ziołowych, nada im oryginalnego aromatu.
Właściwości zdrowotne bluszczyk zawdzięcza zawartym w nim substancjom biologicznie czynnym, a zwłaszcza olejkom eterycznym i solom mineralnym. Zawiera też saponinę i żywicę. Wspomaga pracę układu trawiennego i podkręca metabolizm. Napar z tego zioła oczyszcza wątrobę i trzustkę.
Bluszczyk kurdybanek, czyli samo zdrowie
To niedoceniane wciąż zioło ma dobroczynny wpływ na pracę naszego serca. Zastosowany w sezonie grypowym, działa jak antybiotyk. Zmniejsza podatność na wirusy i zwiększa odporność. Należy pić go podczas rekonwalescencji, zapewni nam szybki powrót do sił i zdrowia.
Bluszczyk kurdybanek wycisza, łagodzi stres i nerwy. Przynosi też ukojenie podczas uporczywego kaszlu. Możemy go spożywać w formie naparu. W tym celu półtorej łyżeczki suszonego kurdybanku zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy na kilka minut, by się zaparzył. Napar powinniśmy pić 3 razy dziennie między posiłkami. Pisaliśmy o zastosowaniu innych ziół podczas przygotowania wątróbki. Podawaliśmy przepis na przyrządzenie innego naparu.
Źródło: medonet.pl, interia.pl