Smakosze.pl Przepisy Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć
canva/Elly Fairytale,Pexels; IG/robertmaklowicz_official

Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć

15 marca 2023

Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?

Przepis na naleśniki Roberta Makłowicza

Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach po usmażeniu ciasto będzie świetnie komponowało się z dowolnym farszem. Nawet wybredni domownicy zjedzą ze smakiem.

Składniki:

  • 375 ml maślanki
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 duże jaja
  • 60 g masła
  • solidna szczypta cukru
  • odrobina soli
Pokazał, ile rok temu kosztował majonez. Można złapać się za głowę

Jak zrobić smakowite naleśniki? Robert Makłowicz zdradził przepis

Na patelni topimy masło. W większej misce umieszczamy maślankę. Stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę, mieszając wszystko w trakcie. Wbijamy jaja, po czym dodajemy jeszcze cukier i odrobinę soli.

Wlewamy tłuszcz z patelni, który nieco już ostygł. Dokładnie łączymy składniki i na tej samej patelni smażymy cienkie naleśniki , formując je z porcji przygotowanego ciasta. Gdy z obu stron się zarumienią, przenosimy na talerz do ostudzenia.

Jak podać naleśniki Roberta Makłowicza?

Przysmak, mimo dodatku cukru nie ma wyraźnie słodkiego smaku. Można go zatem podać zarówno z wytrawnym farszem np. ruskim , jak i z pysznymi domowymi konfiturami czy białym serem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy zdrową wersję z mąki gryczanej — jest pyszna i bezglutenowa. Być może skusi was tez prosty patent na wytrawną odsłonę z jajem sadzonym .

Naleśniki Roberta Makłowicza są świetne.png
canva/Mariha-kitchen

Źródło: haps

Bosacka porównała ceny groszku konserwowego. Ma 1 cenną radę
Ćwikła siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. To za sprawą 1 dodatku
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy