Smakosze.pl Przepisy Makłowicz wyjawił, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole. Zaskakujące słowa
TRICOLORS/East News; canva/macniak

Makłowicz wyjawił, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole. Zaskakujące słowa

15 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Robert Makłowicz znany jest ze swoich kulinarnych zdolności oraz licznych doświadczeń, które nabył w ciągu wielu lat. Jak się okazuje, w programie "Drugie śniadanie mistrzów" Makłowicz wyjawił jakiego dodatku nie akceptuje w rosole. Są nim ziemniaki, które przez niektórych faktycznie są podawane z rosołem.

Rosół z ziemniakami jest regionalnym sposobem podania bulionu, który nie jest zbytnio popularny. W większości domów zupę te jada się bowiem z makaronem jajecznym bądź pije sam wywar.

Przy okazji niżej prezentujemy przepis na rosół według Roberta Makłowicza. Dzięki niemu można na własnym podniebieniu przekonać się, za jakimi smakami przepada ulubiony krytyk kulinarny Polaków.

Przepis na rosół według Makłowicza

Składniki:

  • pół kury

  • 0,5 kg antrykotu wołowego

  • 2 l wody

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 4 marchewki

  • 1/2 selera

  • por

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

Mięso zalej zimną wodą i postaw go na gazie. Dodaj do niego liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę. Zbierz szumowiny, które wygotowały się z mięsa, po czym dodaj obrane i umyte warzywa. Cebulę opal nad palnikiem i także dodaj ją do wywaru. Całość gotuj kolejne 2 godziny, aby wyciągnąć cały smak z warzyw, mięsa oraz przypraw. Moc płomienia ustaw na minimalną, żeby bulion delikatnie pyrkał.

Pod koniec dopraw go jedynie solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym, kawałkami mięsa z zupy oraz marchewką pokrojoną w plasterki lub kosteczkę. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl; kobieta.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy