Smakosze.pl Przepisy Mało znany przepis na placki ziemniaczane. W Beskidach się nimi zajadają
Fot. Canva/SilviaJansen

Mało znany przepis na placki ziemniaczane. W Beskidach się nimi zajadają

31 grudnia 2024

Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Teraz warto poznać przepis rodem z Beskidów. Placki ziemniaczane z kapustą, czyli poleśniki, zachwycą smakiem i aromatem. Podane są w liściach kapusty i ciekawie prezentują się na stole.

Poleśniki, czyli placki ziemniaczane z kapustą

Jeśli lubisz placki ziemniaczane , to poleśniki też podbiją Twoje podniebienie. Te smaczne placki z kapustą i czosnkiem są proste w przygotowaniu . Wychodzą, że palce lizać również dzięki aromatycznym przyprawom. Placki ziemniaczane z kapustą doprawione są lubczykiem i koperkiem.

To smaczne danie umieszczone jest w liściach kapusty i nimi przykryte. Warto podać je z dodatkiem jogurtu naturalnego. Poleśniki są również znakomitą propozycją na tani obiad . Na danie nie wydasz dużo, a  zjesz je z apetytem. Poleśniki będą smakować całej rodzinie. Poniżej prezentujemy przepis na placki ziemniaczane z kapustą.

placki ziemniaczane
Fot. Canva/oksanashufrych
Polacy kupują na potęgę, a to najgorsze możliwe smarowidło do chleba. Lepiej je pomijać

Jak zrobić poleśniki, czyli placki ziemniaczane z kapustą?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • 160 g kapusty białej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeży koperek
  • świeży lubczyk

Przygotowanie placków ziemniaczanych z kapustą zacznij od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną wyłóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Wodę odstaw, by skrobia opadła na dno. Dodaj ją do startych ziemniaków, dopraw solą i pieprzem.

Składniki dokładnie wymieszaj. Dołóż startą cebulę na tarce o małych oczkach. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Składniki dokładnie wymieszaj. Blachę posmaruj oliwą z oliwek. Liście kapusty wypełnij masą ziemniaczaną. Wierzch przykryj też liśćmi kapusty.

Poleśniki, czyli wyjątkowe i tanie danie

Poleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upływie połowy czasu przełóż je na drugą stronę, by się zarumieniły . Upieczone poleśniki podaj z jogurtem naturalnym i świeżym lubczykiem.

Danie jest bardzo smaczne i tanie. Do tego proste w przygotowaniu. Takie placki ziemniaczane są pyszną alternatywą dla tradycyjnych placków. Zrobisz je bez trudu dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach w Dino. Polecaliśmy przepis na parówki w cieście na Sylwestra.

placki ziemniaczane
Fot. Canva/ninafirsova

Źródło: kuchnialidla.pl

Podsmaż mięso i zapiecz z ziemniakami. Pyszny obiad w kilka chwil
Kultowa sałatka gyros jest hitem sylwestra. Klasyczny przepis bije na głowę wszystkie inne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy