Polacy kupują na potęgę, a to najgorsze możliwe smarowidło do chleba. Lepiej je pomijać
Polacy uwielbiają to smarowidło do chleba, ale jego skład pozostawia wiele życzenia. Wiele osób myśli, że jest dość zdrowe i jest pożywne, ale to błąd. Zdaniem dietetyków, ten produkt nie powinien znaleźć się w naszej diecie. Tym bardziej, że na rynku jest sporo ciekawych alternatyw z lepszym składem.
Najgorsze smarowidło do chleba
Kanapka z pysznym smarowidłem jest doskonałym pomysłem na smaczne i szybkie śniadanie. Warunek jest jeden - jego skład nie powinien zostawiać wiele do życzenia. Idąc na zakupy warto wybierać jedynie te produkty, które mają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Im krótszy i mniej skomplikowany skład tym lepiej. Należy również mieć świadomość, jakich produktów lepiej nie wkładać do koszyka.
Dietetyczka kliniczna Anna Jędrej na swoim profilu na Instagramie zdradziła, jakiego smarowidła lepiej unikać. Niestety, jest ono wciąż popularne wśród wielu Polaków.
Podsmaż mięso i zapiecz z ziemniakami. Pyszny obiad w kilka chwilTego smarowidła do chleba unikaj
Popularna dietetyczka wzięła pod lupę uwielbiane serki topione. Niestety, ten lubiany przez wielu Polaków przysmak nie jest jej zdaniem wart polecenia. Słowa pani Anny Jędrej dają wiele do myślenia:
Tego sera lepiej nie kupuj. Jest to produkt wysoko przetworzony, bardzo kaloryczny, zawierający znaczne ilości tłuszczu nasyconego i ubogi w składniki odżywcze.
Czym warto zastąpić ser topiony? Poniżej mamy dla Was kilka pomysłów na smaczne i zdrowe alternatywy.
Te smarowidła do kanapek zasługują na uwagę
Doskonałym pomysłem na smarowidło do kanapek jest hummus. Robi się go z ciecierzycy. Tą pastę cechuje nie tylko doskonały smak, ale również krótki skład. Z powodzeniem zastąpi nawet masło lub margarynę. Dobrym pomysłem będzie także twaróg lub domowa pasta kanapkowa. Na naszej stronie znajdziesz ogrom przepisów na te drugie. Szczególnie polecamy kultową recepturę na znaną w PRL-u pastę Awanturkę oraz znakomitą pastę z suszonych pomidorów.