Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmaż mięso i zapiecz z ziemniakami. Pyszny obiad w kilka chwil
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.12.2024 19:34

Podsmaż mięso i zapiecz z ziemniakami. Pyszny obiad w kilka chwil

mielone mięso
Fot. YouTube/Essen Rezepte

Nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie? Zainspiruj się przepisem i przygotuj według niego szybki obiad, który zachwyci całą rodzinę. W dodatku będzie to również tani posiłek, dlatego koniecznie dowiedz się, jakie danie możesz przygotować i o jego smaku przekonaj się sama. Gotowanie jeszcze nigdy nie było prostsze. 

Najsmaczniejszy sposób na szybki obiad

Wielu myśli, że danie, które zasmakuje rodzinie, musi być wymyślne i przygotowywane co najmniej dwie godziny. Tymczasem okazuje się, że wystarczy zrobić nieskomplikowaną zapiekankę z ziemniakami i mięsem. Ten szybki obiad zachwyci całą rodzinę, a ty nie poświecisz na niego zbyt wiele czasu.

Danie zasmakuje wam tak bardzo, że będziesz przygotowywała je znacznie częściej. Dlatego czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, jak zrobić zapiekankę, ale tez poznasz niezbędne produkty. 

ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Essen Rezepte
Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal

Tani obiad dzięki składnikom

Przepis na to danie można zakwalifikować także jako sposób na tani obiad. A to dzięki temu, że do jego przygotowania użyjesz tylko kilku niedrogich składników. Tymi najważniejszymi są ziemniaki oraz mielone mięso wołowe. Niezbędne okażą się także przyprawy, które nadadzą zapiekance odpowiedniego smaku. Składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a później zabierzemy się za przygotowanie obiadu. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Essen Rezepte, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • ½ + ½ łyżki mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów z puszki
  • mozzarella 
  • pieprz
  • sól

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem – przepis

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Blachę wysmaruj oliwą i przełóż na nie warzywo. Dopraw je połową łyżki mielonej słodkiej papryki oraz pieprze, solą. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy przesiąknęły warzywo. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podsmaż na nim mięso. Po chwili dodaj drobno posiekaną cebulę, oregano, pieprz, sól oraz pozostałą paprykę. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Kiedy składniki się połączą, wlej pomidory z puszki. 

Smaż, do momentu zgęstnienia, a następnie równomiernie rozłóż mięso na ziemniakach. Na wierzchu rozłóż starty ser mozzarella i zapiekaj w 190 stopniach przez 10 minut. Gotową zapiekankę podawaj na obiad. 

Sprawdź także przepis na pieczony schab oraz dowiedz się, dlaczego nie warto wyrzucać skórek z pomarańczy

zapiekanka.jpg
Fot. YouTube/Essen Rezepte