Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowa sałatka gyros jest hitem sylwestra. Klasyczny przepis bije na głowę wszystkie inne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2024 19:31

Kultowa sałatka gyros jest hitem sylwestra. Klasyczny przepis bije na głowę wszystkie inne

None
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Oto jeden z najlepszych i najpewniejszych przepisów na tradycyjną już na naszych stołach – choć obecną od bardzo niedawna – sałatkę warstwową. To danie na zimno o okazałej prezencji sprawdza się świetnie na nieformalnych imprezach. Warto rozważyć ją w sylwestra.

Sałatka gyros na sylwestra

Sałatka gyros jest w Polsce rzeczywiście kultowa. Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, kiedy spopularyzowały się kebaby, nasza kuchnia przesiąknęła ich smakiem. Dziś każdy szanujący się producent przypraw ma w ofercie swój miks tych smaków.

Dziś więc używamy naszej ulubionej by przyrządzić prostą, ale sycącą sałatkę. Jej podstawą jest kurczak i warzywa, które często spotykamy w kebabach i gyrosach. Nasze danie jest z łagodnym sosem, można jednak pokusić się o ostry, dodając jakąś formę ostrej pasty paprykowej do jogurtowego sosu.

marynowanie kurczaka
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal

Prosty gyros z kurczaka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne Przygody. Nasza wersja pozostaje bardziej wierna autentycznemu gyrosowi, można jednak wzbogacić ją o kukurydzę z puszki i ogórki konserwowe, jak robi to autorka kanału.

Składniki

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g małych pomidorków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • Opcjonalnie: ostra pasta paprykowa
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ małej kapusty pekińskiej
  • Przyprawa gyros
  • Sól, pieprz

Gyros na sylwestra

Pierś kurczaka czyścimy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy go przyprawą gyros. Jeśli ta nie jest słona, dodatkowo solimy. Nacieramy mięso i odstawiamy na 20 minut.

Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kiszone kroimy wzdłuż, a następnie w półplasterki. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, a czerwoną cebulę kroimy w pióra. Paprykę dzielimy na małe kostki.

Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złocisty z obu stron. W miseczce mieszamy jogurt, majonez i ewentualnie ostrą pastę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy na chwilę na bok.

Na dno dużej szklanej miski wykładamy kurczaka i zasypujemy warstwą czerwonej cebuli. Przykrywamy kapusty pekińskiej i posypujemy papryką. Tę warstwę dokładnie wyrównujemy.

Na kapustę układamy sos czosnkowy. Przykrywamy wszystko warstwą pomidorków i ogórków kiszonych. Odstawiamy sałatkę gyros do lodówki na kilka godzin, a przed przyjściem gości stawiamy na stół.

Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną z tuńczykiem i niezwykłe kotlety schabowe.

kurczak do sałatki
fot. youtube.com/kulinarneprzygody