Kultowa sałatka gyros jest hitem sylwestra. Klasyczny przepis bije na głowę wszystkie inne
Oto jeden z najlepszych i najpewniejszych przepisów na tradycyjną już na naszych stołach – choć obecną od bardzo niedawna – sałatkę warstwową. To danie na zimno o okazałej prezencji sprawdza się świetnie na nieformalnych imprezach. Warto rozważyć ją w sylwestra.
Sałatka gyros na sylwestra
Sałatka gyros jest w Polsce rzeczywiście kultowa. Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, kiedy spopularyzowały się kebaby, nasza kuchnia przesiąknęła ich smakiem. Dziś każdy szanujący się producent przypraw ma w ofercie swój miks tych smaków.
Dziś więc używamy naszej ulubionej by przyrządzić prostą, ale sycącą sałatkę. Jej podstawą jest kurczak i warzywa, które często spotykamy w kebabach i gyrosach. Nasze danie jest z łagodnym sosem, można jednak pokusić się o ostry, dodając jakąś formę ostrej pasty paprykowej do jogurtowego sosu.
Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medalProsty gyros z kurczaka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne Przygody. Nasza wersja pozostaje bardziej wierna autentycznemu gyrosowi, można jednak wzbogacić ją o kukurydzę z puszki i ogórki konserwowe, jak robi to autorka kanału.
Składniki
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 200 g ogórków kiszonych
- 200 g małych pomidorków
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- Opcjonalnie: ostra pasta paprykowa
- 2 ząbki czosnku
- ½ małej kapusty pekińskiej
- Przyprawa gyros
- Sól, pieprz
Gyros na sylwestra
Pierś kurczaka czyścimy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy go przyprawą gyros. Jeśli ta nie jest słona, dodatkowo solimy. Nacieramy mięso i odstawiamy na 20 minut.
Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kiszone kroimy wzdłuż, a następnie w półplasterki. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, a czerwoną cebulę kroimy w pióra. Paprykę dzielimy na małe kostki.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złocisty z obu stron. W miseczce mieszamy jogurt, majonez i ewentualnie ostrą pastę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy na chwilę na bok.
Na dno dużej szklanej miski wykładamy kurczaka i zasypujemy warstwą czerwonej cebuli. Przykrywamy kapusty pekińskiej i posypujemy papryką. Tę warstwę dokładnie wyrównujemy.
Na kapustę układamy sos czosnkowy. Przykrywamy wszystko warstwą pomidorków i ogórków kiszonych. Odstawiamy sałatkę gyros do lodówki na kilka godzin, a przed przyjściem gości stawiamy na stół.
Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną z tuńczykiem i niezwykłe kotlety schabowe.