Marchewka à la łosoś. Prosta i pełna smaku roślinna przystawka będzie idealna na wigilijną kolację
Marchewka à la łosoś jest pyszną alternatywą rybnych przysmaków. Marynowane z kilkoma dodatkami warzywo smakuje niemal identycznie jak zdrowa ryba, a kosztuje znacznie mniej. Wygląda przy tym bardzo elegancko i odnajdzie się na wigilijnym stole. Spróbujecie?
Przygotowanie aromatycznej marchewki, smakującej niczym najlepszy łosoś nie wymaga wielu produktów, ani dużej ilości czasu. Kluczowe jest odpowiednio długie marynowanie warzywa z produktami, które nadadzą mu charakterystycznego rybnego posmaku, czyli nori i olejem lnianym. Efekty Was zachwycą.
Przepis na wyśmienitą marchewkę à la łosoś
Składniki:
-
300-400 g marchewki
-
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
-
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
-
20-30 ml sosu sojowego
-
50 ml oleju lnianego lub rzepakowego
-
1 arkusz glonów nori
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić marchewkę à la łosoś? Przysmak będzie gotowy w mniej niż pół godziny
Marchew szorujemy. Obieramy ją ze skórki, po czym przy pomocy nożyka szczelinowego kroimy ją w długie, szerokie paski. Potrzebujemy około 300 g takich tasiemek. Gotujemy je przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy starannie i studzimy.
W misce łączymy olej lniany, sos sojowy, czosnek i paprykę. Dodajemy pokruszony arkusz nori. Wrzucamy przygotowaną wcześniej marchewkę i starannie nacieramy ją przygotowanym sosem.
Wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie serwujemy marchewkę à la łosoś. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i odrobiną koperku. Możecie też położyć ją na kanapce z twarożkiem klasycznym lub roślinnym.
Wskazówka: danie będzie pięknie wyglądało, jeśli wykorzystamy naprawdę szerokie kawałki marchewki. Warto przygotować więcej warzywa, a końcówki wrzucić do woreczka strunowego i zamrozić. Będą idealne do bulionu warzywnego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na roślinne przysmaki wigilijne. Szczególnie polecamy znakomitą wersję ryby po grecku z sojowymi kotletami . Być może też spodoba wam się patent na śledzia z boczniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
-
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama