Smakosze.pl Przepisy Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
canva/KEVMA21

Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na jarzynkę do obiadu? Możecie przygotować marchewkę z groszkiem inaczej. Dorzućcie do niej sekretny składnik, a sprawi on, że ten popularny dodatek nabierze nowej jakości. Tym zaskakującym produktem jest kukurydza, która odmieni jarzynkę nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Marchewka z groszkiem wzbudza skrajne uczucia. Jedni za nią przepadają, inni jej nienawidzą. Ci drudzy zazwyczaj mają jeszcze uraz z przedszkola, gdzie chciał, czy nie chciał, jarzynkę wypadało zjeść.

Dziś zapraszamy was na nieco odmienioną wersję marchewki z groszkiem. Spróbujcie, może dodatek kukurydzy sprawi, że pokochacie ten kolorowy dodatek do obiadu? Pracy przy nim mało, bo sięgamy po kukurydzę z puszki. Groszek również możecie wziąć konserwowy, choć ten mrożony z pewnością będzie smaczniejszy.

Jak odmienić marchewkę z groszkiem?

Składniki:

  • 5-6 marchewek

  • 2 łyżki masła

  • 1 szklanka groszku mrożonego lub 1 puszka groszku konserwowego

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 łyżeczka mąki

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie marchewki z groszkiem i kukurydzą

Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Wsyp ją do garnka, zalej wodą, dodaj trochę soli i pieprzu oraz masło Gotuj na niedużym ogniu, aż będzie miękka.

Groszek wsyp na osolony wrzątek, gotuj go kilka minut, by pozostał jędrny. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz.

Ugotowaną marchewkę wymieszaj z groszkiem i odsączoną kukurydzą. Mąkę rozmieszaj w odrobinie zimnej wody, wlej do jarzynki, wymieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku.

Wskazówka:

Do jarzynki możesz też dodać zasmażkę zrobioną z masła i mąki. Dzięki temu całość będzie miała intensywniejszy, maślany smak.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na buraczki zasmażane , a także na młodą, zasmażaną kapustę .

kukurydza
canva/FotografiaBasica

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy