Zachwycająco kolorowe zasmażane buraczki. Smakują jak u babci
![Zachwycająco kolorowe zasmażane buraczki. Smakują jak u babci](https://images.iberion.media/images/1920/1h_Q_Lp4_Y77_BH_Wvww2rnt_K_Ct_Projekt_bez_tytulu_2022_04_22_T141948_430_d266c3d789.jpg)
Zasmażane buraczki to pomysł na rewelacyjny dodatek do obiadu, który podkreśla smak całego dania. Do buraków dodaj 2 łyżki soku z cytryny, a będą smakować dokładnie jak u babci. Poznaj przepis na zachwycające, kolorowe, zasmażane buraczki.
Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i związków, między innymi witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu i żelaza. Buraki zawierają również antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Buraczki są bardzo uniwersalne, smakują świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotujesz z nich zupy, surówki, sałatki, carpaccio, zapiekanki, dodasz do koktajli, zrobisz z nich wegetariańskie kotlety, opcji jest naprawdę wiele.
Jedną z moich ulubionych wersji podania warzyw, są buraczki zasmażane z dodatkiem jabłka, cebulki i soku z cytryny. Cytryna i cukier rewelacyjnie doprawiają całe danie, nie może ich więc zabraknąć w surówce.
Zasmażane buraki podasz do każdego dania mięsnego. Tradycyjne mielone, schabowe, żeberka, karkówka, a także drób i wołowina doskonale komponują z zasmażonymi warzywami z dodatkiem jabłka i cebuli.
Zasmażane buraczki
Składniki:
500 g buraków
mała cebula
jabłko
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru
pieprz, sól do smaku
olej do smażenia
łyżeczka mąki
Jak zrobić zasmażane buraczki?
Buraki umyj i przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 45 minut. Buraki po upieczeniu ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również jabłko i cebulę.
Na małej ilości oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj jabłko i mąkę, smaż, stale mieszając. Na patelnię dodaj starte buraki, oprósz je cukrem, solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dopraw dane sokiem z cytryny i od razu podaj, smacznego.
![Tarcie buraków do obiadu](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/143BfMhAxLfKzlAxvl40Ax/d8f23e1ddfc4b6e6b6a9f4bddb21aff6/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-04-22T143511.046.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/ ZimaNady_klgd Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: kuchnianawypasie.pl
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)