Smakosze.pl Przepisy Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku
canva/margouillatphotos

Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku

4 czerwca 2022

Truskawki właśnie są w sezonie. Warto skorzystać z tego faktu i przygotować z nich pyszny, dobrze znany rarytas, jakim jest marmolada. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a możliwość cieszenia się smakiem aromatycznego owocu zimą będzie bezecenna. Skusicie się?

Z truskawkami można podać zarówno makaron , jak i pyszne grillowane szparagi . A są to tylko wybrane sposoby jedzenia tych wybornych sezonowych owoców. Ponieważ sezon na nie jest niebyt długi, warto zamknąć ich pyszny smak w słoikach. Dziś zdradzamy babciny sposób na konfiturę ze słodkiego czerwonego rarytasu. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą marmoladę z truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek

  • 60 g cukru

Przygotowanie:

Truskawki starannie myjemy. O tym, jak poprawnie je oczyścić pisaliśmy już w osobnym materiale . Osuszone i pozbawione szypułek owoce delikatnie rozgniatamy.

Przenosimy je do garnka i podgrzewamy. Gdy już nieco się rozgotują, przecieramy przez sito. Z powrotem umieszczamy w rondlu i kontynuujemy podgrzewanie na małym ogniu do czasu, aż nieco zgęstnieje.

Wtedy wsypujemy cukier i, cały czas mieszając, gotujemy marmoladę z truskawek przez 10 minut. Gorący specjał przenosimy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Przetwory możemy dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku . Marmolada z truskawek najlepiej smakuje z domowymi kajzerkami lub lekkimi naleśnikami . Smacznego.

Marmolada truskawkowa jest świetnym dodatkiem śniadaniowym
Marmolada truskawkowa jest świetnym dodatkiem śniadaniowym

Źródło zdjęcia: canva/los_angela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy